Diskusie o samospráve mesta neutíchajú

11.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Pokračujúce snahy primátora hlavného mesta SR Bratislavy Jozefa Moravčíka o zásadnú zmenu terajšej podoby samosprávy v Bratislave vyvolávajú rôzne reakcie.

Poslanec miestneho zastupiteľstva mestskej časti Bratislava Nové Mesto Anton Pristaš si v tomto období kladie aj otázku, prečo sa pán primátor doteraz podrobne neoboznámil s prácou orgánov mestských častí a orgánov miestnych zastupiteľstiev a závery o budúcnosti bratislavskej samosprávy teraz robí len z Primaciálnneho paláca. „Prečo pán primátor pristúpil k navrhovaniu zmien legislatívnych noriem o samospráve v Bratislave bez predchádzajúcej diskusie s mestskou radou a poslancami hlavného mesta, so starostami a poslancami mestských častí a bratislavskými občanmi, hoci len na magistrátnej pôde?" pýta sa Ing. A. Pristaš.

Pozastavuje sa aj nad skutočnosťou, že primátor Bratislavy pri súčasných snahách o zmenu samosprávy v hlavnom meste vychádza z podoby samospráv v hlavných mestách v Európe a vo svete, ktoré však pôsobia už dlhodobo v ustálených demokratických podmienkach, v ustálenom ekonomickom prostredí a v celkove konsolidovaných krajinách. „Je vôbec možné v súčasnosti porovnávať miliardami zadlženú Bratislavu s Viedňou, Bruselom, Londýnom, New Yorkom a inými európskymi a svetovými veľkomestami, keď tieto nie sú Bratislave podobné ani veľkosťou, ale ani finančnými príjmami a ďalšími parametrami?" kladie si otázku Ing. A. Pristaš.

Domnieva sa, že je riskantné manipulovať s relatívne konsolidovanou samosprávou mestských častí a „liečiť" samosprávu hlavného mesta len siahaním na súčasné minimálne zdroje príjmov, s ktorými pôsobia samosprávy mestských častí.

Tohtoročný sumár dane z nehnuteľností zo všetkých 17 mestských častí podľa A. Pristaša predstavuje vyše 420 miliónov korún. Táto suma by určite neriešila splatenie súčasných dlhov samosprávy hlavného mesta v rozsahu päť a viac miliárd korún. „Problém dlhov hlavného mesta sa nedá vyriešiť len účelovou reorganizáciou samosprávy Bratislavy," uviedol A. Pristaš, ktorý zároveň primátora vyzval, aby navštívil mestské časti a oboznámil sa s predstavami starostov a poslancov mestských častí o legislatívnych zmenách v samospráve Bratislavy.

(lau)

Páčil sa vám článok?