Odtrhnú sa mestské časti od Bratislavy?

11.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Starostovia bratislavských mestských častí zvažujú možnosť vyhlásenia referenda o odčlenení sa okrajových mestských častí od Bratislavy. Ich budúcnosť je totiž stále neistá.

Podľa schválenej novely ústavy je totiž základom územnej samosprávy je obec. Neprešiel totiž návrh na doplnenie o mestské časti, čo je špecifický prípad Bratislavy a Košíc. Preto hrozí, že všetky doteraz vydané zákony o mestských častiach sa dostanú do rozporu s ústavou a tak sa môže stať, že uskutočnené samosprávne úkony sa môžu stať nezákonnými. Aj pripravované sčítanie ľudu tak môže byť spochybnené, pretože ho vykonávajú orgány samosprávy mestských častí, na ktoré tento výkon nie je prenesený ani štatútom.

Starostovia mestských častí sa preto začali vážne zaoberať myšlienkou referenda o odčlenení niektorých mestských častí od Bratislavy. Okrajové časti, pôvodne samostatné obce, potvrdili záujem rokovať a rozhodnúť o ďalšom postupe. Poslednou šancou, ako zabrániť likvidácii bratislavských mestských častí, zostáva pripravovaný zákon o Bratislave. Ak sa nepodarí zakotviť existenciu mestských častí, starostovia okrajových mestských častí sú pripravení niciovať vyhlásenie referenda o ich odčlenení od Bratislavy.

Podľa Štatistického úradu až 72 percent Bratislavčanov podporuje samosprávu mestských častí. Pri schvaľovaní novely ústavy však zo 142 prítomných poslancov hlasovalo za návrh doplniť základ územnej samosprávy aj o mestské časti len 70 poslancov, proti bolo 31, zdržalo sa 34 a siedmi nehlasovali.

(brn)

Páčil sa vám článok?