Zo staromestskej Kalvárie bude nová dominanta Bratislavy

10.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Bratislava - Staré Mesto už obstarala projektovú dokumentáciu pre územné rozhodnutie k projektu revitalizácie Kalvárie. Cieľom jedného z najsledovanejších projektov samosprávy Starého Mesta v najbližších dvoch rokoch je obnova prírodného prostredia lokality Kalvária, rekonštrukcia zostatkov stavieb pôvodnej Krížovej cesty a obnovenie liturgickej funkcie Kalvárie.

Kalvária sa nachádza v blízkosti chráneného areálu Horský park, neďaleko kostola Panny Márie Snežnej. Koncom 17. storočia tu obyvatelia mesta vybudovali Krížovú cestu na oslavu oslobodenia spod tureckej nadvlády a umiestnili tu kríž Kalvárie s Ukrižovaným Kristom. Krížová cesta vydržala až do obdobia po druhej svetovej vojne, keď bola postupne zničená. Podľa starostu mestskej časti Staré Mesto Andreja Ďurkovského, cieľom projektu je obnova rekreačnej, kultúrnej i religióznej funkcie tohto vzácneho miesta. Malo by sa stať vyhľadávaným výletným miestom Bratislavčanov, akým bolo ešte koncom 19. storočia. V rámci projektu dôjde k sanácii porastov, likvidácii divokých skládok, sadovým úpravám a novej výsadbe, ošetreniu starých stromov a dobudovaniu Krížovej cesty.

Na príprave projektu sa intenzívne pracuje už niekoľko mesiacov. Doteraz spracovali zámer projektu, jeho vstupné podmienky z hľadiska pamiatkového, religiózneho a ochrany prírody. Mestský ústav ochrany pamiatok vypracoval archívno-historický výskum Krížová cesta na Kalvárii (1999), zatiaľ čo Asociácia priemyslu a ochrany prírody sa podieľala na spracovaní inventarizácie zelene na Kalvárii. Samotná projektová dokumentácia pre stavebné povolenie by mala byť predložená do konca marca t.r. Do prípravy projektu sa doteraz zapojili aj Fakulta architektúry STU a Slovenská agentúra pre životné prostredie. Projektovú dokumentáciu financuje Staré Mesto z fondu Phare CBC v spolupráci s Mestským pamiatkovým úradom vo Viedni.

Staromestská Kalvária bude slúžiť ako výletné a liturgicky zaujímavé miesto pre obyvateľov i turistov na jar 2003. Po realizácii projektu bude záverečná plošina Krížovej cesty spolu s krížom nasvietená tak, že ju bude možné vidieť z viacerých turisticky zaujímavých miest Bratislavy. Stavebné práce sa začnú už na jeseň tohto roku. Vyžiadajú si celkom 45 miliónov korún. O časť prostriedkov žiada Staré Mesto fond Európskej únie PHARE v rámci cezhraničnej spolupráce.

(miv)

Páčil sa vám článok?