Súťaž na celoročnú údržbu ciest a zelene prerušili

21.9.2010
0
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava prerušilo verejnú súťaž na dodávateľa pre celoročnú údržbu ciest a zelene. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa primátora Beatrice Szabóová.

Ide o zabezpečenie zimnej a letnej údržby na osem rokov, odhadovaná cena zákazky je 72 mil. eur bez DPH. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) v Bratislave si totiž vyžiadal na kontrolu súťažné podklady, čo potvrdila aj hovorkyňa úradu Helena Fialová. Ku kontrolám však podľa nej nepristupuje úrad "sám od seba", ale na základe podnetu od niekoho. "Mesto v súčasnosti čaká na výsledok kontroly," doplnila Szabóová.

Na mestskom zastupiteľstve začiatkom leta interpeloval v tejto veci primátora Andreja Ďurkovského poslanec a zároveň petržalský starosta Milan Ftáčnik. Podľa jeho zistení mali doterajší dodávatelia uzatvorené zmluvy do konca októbra 2012. Tie im však boli vypovedané bez udania dôvodu. Ftáčnikovi sa tiež nepozdával počet a druh požadovaných mechanizmov či niektoré súťažné podmienky, ktoré akoby boli podľa neho určené pre vopred pripraveného uchádzača. Podľa Szabóovej bola táto interpelácia vybavená a doručená koncom júla. Na margo výpovede dodávateľským firmám uviedla, že hlavným dôvodom na tento krok bolo zníženie nákladov na údržbu komunikácií o približne desať percent.

Podľa Ftáčnika však odpoveď primátora na jeho interpeláciu potvrdzuje mnohé predchádzajúce odpovede na interpelácie poslancov. Sú údajne všeobecné a "nehovoria" nič konkrétne o fungovaní mesta. Ftáčnik si tiež myslí, že reakciou to pripomína "nástenkový tender", pri ktorom tiež nešlo "o fazuľky, ale o milióny." Ďalšie kroky v tejto veci plánuje po tom, ako sa skončí kontrola Úradu pre verejné obstarávanie. Už teraz je ale isté, že otázku verejnej súťaže otvorí na najbližšom mestskom zastupiteľstve. To je naplánované na štvrtok 30. septembra 2010.

Letná údržba komunikácií zahŕňa najmä zametanie a splachovanie komunikácie strojmi, ručné čistenie, odstraňovanie buriny v obrubníkoch a dláždených verejných priestranstvách, čistenie spevnených a nespevnených krajníc či čistenie rigolov a priekop. Spadá sem aj údržba zelene, najmä celoročná starostlivosť o trávnaté porasty, odstraňovanie nevhodných drevín, orezávanie stromov, kríkov, vyberanie pňov a okopávanie. Týka sa to tiež nakladania s odpadmi, najmä vyberanie odpadkových košov, odvoz čiernych skládok a likvidáciu odpadu. Zimná údržba komunikácií zahŕňa najmä pohotovosť pracovníkov a mechanizmov k zásahu, posyp chemickým alebo inertným materiálom s pluhovaním, prípadne frézovanie či ručné odpratávanie snehu a ľadu.

(sita)

Páčil sa vám článok?