Odhalia pomník Danielovi Tupému

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Na Tyršovom nábreží v Petržalke by ešte v tomto roku mal pribudnúť pomník, ktorý by navždy dokumentoval odsúdenie nezmyselného vražedného útoku na mladého študenta Daniela Tupého.

Ako nás informovala hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová, pomník bude slúžiť nielen ako memento smrti Daniela Tupého a iných obetí, ale aj ako názor obyvateľov Bratislavy na nezmyselné rasovo či inak motivované násilné činy, ktoré sa, žiaľ, stali na území mesta.

Bratislavský primátor Andrej Ďurkovský sa v tejto súvislosti stretol s otcom Daniela Tupého, ktorému prisľúbil pomoc pri výstavbe pomníka. Pomník bude umiestnený asi 10 metrov od miesta, kde sa incident uskutočnil, na Tyršovom nábreží v Petržalke, medzi stromami. Na jeho tvorbe sa bude podieľať architekt Pavol Brna. Otec Daniela Tupého v súvislosti s podporou projektu rokuje aj s vedením Univerzity Komenského, ale aj s mimovládnymi organizáciami, s ktorými chcú vyhlásiť aj verejnú zbierku na financovanie projektu.

Daniel Tupý sa stal obeťou útoku skupiny neonacistov, ktorým sa zrejme nepozdával jeho vzhľad. Pri útoku utrpel viacero bodných poranení, ktorým podľahol. Pri tomto incidente utrpel ťažké zranenia aj ďalší z napadnutých študentov.

Páčil sa vám článok?