Za a proti sídlu VÚC v Župnom dome

15.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

Diskusia okolo budúceho sídla bratislavského vyššieho územného celku sa neskončila. Iný pohľad prezentoval starosta Petržalky a poslanec Národnej rady SR Vladimír Bajan.

Podľa neho úradníci z Krajského úradu Bratislava vytvárajú dojem a presvedčenie, že Župný dom - bývalá budova Národnej rady na Župnom námestí, je pre úrad samosprávneho kraja vyhovujúci.

„S plnou vážnosťou a znalosťou musím povedať, že opak je pravdou - táto budova je absolútne nevhodná pre prácu úradu VÚC z viacerých dôvodov. Predovšetkým ten, komu sú známe kompetencie prechádzajúce na samosprávu vie, že sídlo, ktoré pojme maximálne 50-55 pracovníkov, je nedostatočné. Ak sa niekto odvoláva na historickú paralelu s županom v 19. storočí, je to úvaha neracionálna, pretože kompetencie dnešného predsedu VÚC sú omnoho väčšie a zložitejšie. Navyše by bola nutná rekonštrukcia objektu najmä zasadacej sály či reprezentačných sál a podobne, ktorá by si vyžiadala niekoľko desiatok miliónov korún, nehovoriac o investíciách do počítačovej siete, zariadenia kancelárií a tak ďalej. Zároveň by bolo nutné vysťahovať a umiestniť terajších pracovníkov, ktorí v tejto budove pôsobia,“ povedal starosta Vladimír Bajan.

Petržalský starosta si myslí, že pri lepšej koordinácii Krajského úradu s magistrátom a niektorými ministerstvami by problém sídla VÚC mohol byť vyriešený. Treba sa podľa neho len lepšie poobzerať po budovách rozpočtových a príspevkových organizácií ministerstiev, ktoré sú prenajímané rôznym spoločnostiam. „Ako je to napríklad s budovou na Patrónke, kde sídlili bývalé ústavy Slovenskej akadémie vied?“ pýta sa V. Bajan. „Nedá mi nespomenúť ešte jeden argument, ktorý sa vyskytuje - dostupnosť úradu pre občanov. Jedným z princípov prenosu kompetencií na VÚC je, aby na tieto inštitúcie občan musel chodiť čo najmenej, aby si všetko vybavil na miestnom úrade, prípadne na magistráte hlavného mesta, preto ja osobne nepredpokladám častý kontakt občanov s úradníkmi VÚC,“ dodáva starosta Bajan.

(ado)

Páčil sa vám článok?