O zodpovednosti za stratu v SKB má rokovať zastupiteľstvo

15.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

V predchádzajúcich vydaniach novín sme informovali o spôsobe, akým sa do skrachovanej Slovenskej kreditnej banky (SKB) dostali peniaze mesta Bratislava. Ohlasy čitateľov potvrdzujú, že táto témach zaujíma a chceli by sa o osude mestských peňazí dozvedieť viac.

Ako sme sa dozvedeli, vzniká dokonca občianske združenie, ktorého cieľom je od zodpovedných predstaviteľov mesta získať peniaze, ktoré zostali v skrachovanej banke SKB, resp. vo firmách, ktoré ich mali mestu za banku vyplatiť.

Súčasní aj bývalí predstavitelia mesta však mlčia. Výnimkou je poslanec mestského zastupiteľstva Peter Ďuračka, ktorý na zverejnené informácie zareagoval vlastnou verziou prípadu. Upozornil nás, že v predchádzajúcom volebnom období netvorili mestské zastupiteľstvo len poslanci za KDH, DU a DS, okrem nich tam boli aj poslanci za HZDS, SNS a nezávislí. Faktom však zostáva, že „vládnou koalíciou“ boli v meste spomenuté tri politické strany. Ďalej ako vtedajší poslanec za DU spochybňuje naše tvrdenie, že o uložení výnosu z obligácií rozhodli poslanci. Keďže poslanec P. Ďuračka vo svojej reakcii označuje konkrétnych vinníkov, jeho stanovisko spoločne so stanoviskami dotknutých prinesieme v budúcom vydaní novín.

Problémom celého prípadu okolo mestských peňazí v SKB nie je, podľa nás, ani tak samotné uloženie týchto peňazí v SKB, aj keď už v roku 1995 boli v Bratislave silnejšie, dôveryhodnejšie a stabilnejšie banky. K „strate“ mestských peňazí totiž došlo až neskôr - v tomto volebnom období. Prvé signály o problémoch v SKB sa totiž objavili už v roku 1999, a naplno sa prejavili v roku 2000, keď banka skrachovala.

Súčasné vedenie mesta nielenže tých 370 miliónov korún včas nevybralo, ale po krachu SKB prišlo s myšlienkou odblokovať ich cez pochybné firmy. A to aj napriek tomu, že existovala ponuka seriózneho obchodného partnera, ktorý bol ochotný tento dlh SKB voči mestu na seba prevziať. Súčasní mestskí poslanci napokon na návrh primátora Bratislavy Jozefa Moravčíka schválili firmu Fenix plus, s.r.o., (skončila v konkurze a mesto tak definitívne prišlo o 175 miliónov korún) a ďalšie firmy okolo spoločnosti Salviafarma, a.s.

Prípad mestských peňazí pravdepodobne neskončí kdesi v stratene, ako mnohé podobné prípady. O vyvodení zodpovednosti za stratu mestských peňazí v SKB by malo rokovať na najbližšom verejnom zasadnutí aj mestské zastupiteľstvo Bratislavy. Rokovať bude vo štvrtok 6. decembra v Primaciálnom paláci.

(ado)

Páčil sa vám článok?