Výsledok volieb petržalského starostu asi bude známy na jeseň

4.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Napriek predpokladu, že Ústavný súd SR sa meritórne vyjadrí k voľbe petržalského starostu až na jeseň, víťazný kandidát Peter Matúška sa za starostu považuje už teraz.

Počas uplynulých dní to P. Matúška niekoľkokrát zopakoval, hoci v utorok 6. júna vyhlásil, že rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu, ktorý predbežným opatrením uložil petržalskej miestnej volebnej komisii, aby mu osvedčenie o zvolení nevydala.

Už o deň neskôr P. Matúška namietol zaujatosť sudcu Ústavného súdu Štefana Baránya, ktorý bol vo volebnom období 1990 - 1994 poslancom parlamentu za Stranu demokratickej ľavice rovnako ako druhý najúspešnejší kandidát v petržalských doplňovacích voľbách 2006 Milan Ftáčnik. Pri tejto príležitosti však P. Matúška po prvý raz už verejne vyhlásil, že osvedčenie o zvolení za starostu nemá konštitutívny charakter a že sa napriek všetkému pokladá za zvoleného starostu Petržalky.

V pondelok 12. júna uplynul tridsiaty deň od konania volieb, na ktorý v súlade so zákonom o voľbách zvolala zastupujúca starostka Viera Kimerlingová mimoriadne zasadnutie miestneho zastupiteľstva. Jeho jediným bodom bola správa o priebehu volieb, ktorú mal podľa zákona prečítať predseda volebnej komisie Miroslav Brunovský.

Ako občan v diskusii vystúpil P. Matúška, ktorý začal čítať sľub starostu, na čo väčšina poslancov sálu opustila. Po jeho vystúpení zastupujúca starostka skonštatovala, že zloženie sľubu nebolo platné. P. Matúška neskôr svoje vystúpenie odôvodnil snahou o to, aby mu nezanikol mandát a na jeho miesto sa neposunul ďalší kandidát.

Podľa predstaviteľov Ústavného súdu však k takejto veci nemôže prísť, pretože Ústavný súd prakticky zmrazil všetky následné kroky až do rozhodnutia o veci samej. Pre Bratislavské noviny sa vyjadril aj petržalský hovorca Marek Papajčík v tom zmysle, že celý priebeh zasadnutia miestneho zastupiteľstva na situácii nič nemení.

Pripomeňme, že miestna volebná komisia sa rozhodla nepodpísať zápisnicu o výsledku volieb a nevydať P. Matúškovi osvedčenie o právoplatnosti jeho zvolenia za starostu Petržalky. Rozhodla sa tak z dôvodu, že v deň volieb zatiaľ neznáme osoby porušili volebné moratórium agitáciou v prospech P. Matúšku pred volebnými miestnosťami i lietadlom s transparentom krúžiacim nad mestskou časťou. V tejto súvislosti sa obrátili na Ústavný súd traja neúspešní kandidáti na starostu - Milan Ftáčnik, Ladislav Snopko a Ján Kotuľa.

Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?