Ústavný súd rozhodne do začiatku júla

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Päť volebných sťažností týkajúcich sa volieb starostu mestskej časti Petržalka došlo vo štvrtom májovom týždni na Ústavný súd SR, jednu z nich podal víťaz volieb kandidát Peter Matúška.

P. Matúška namietal porušenie svojich základných práv a slobôd zaručených ústavou. Toho sa mala dopustiť miestna volebná komisia v Petržalke, ktorá odmietla vydať P. Matúškovi osvedčenie o víťazstve vo voľbách. Komisia tak rozhodla na základe toho, že počas volebného moratória v deň volieb pred niektorými volebnými miestnosťami, ako aj letecky nad Petržalkou sa konala agitácia v prospech P. Matúšku. Ako nás informoval predseda miestnej volebnej komisie Miroslav Brunovský, Matúškovi právnici obvinili samotnú komisiu z trestných činov.

Prvé podnety prišli na ústavný súd v utorok 23. mája tesne pred skončením pracovného času. Boli to podania Milana Ftáčnika a Jána Kotuľu, ktorí žiadali, aby ÚS vyhlásil doplňujúce voľby starostu v mestskej časti Petržalka za neplatné. Hovorca ústavného súdu Štefan Németh sa vyjadril, že súd hneď v stredu pridelí podania sudcovi spravodajcovi, čo sa aj stalo. Tomu istému sudcovi pridelili v stredu, keď bol posledný termín na podanie volebných sťažností, aj ďalšie podania. Išlo o podania ďalšieho z trojice neúspešných kandidátov Ladislava Snopka, Matúškovo podanie a napokon sťažnosť koalície Smer - sociálna demokracia a Hnutie za demokratické Slovensko, ktorá podporovala M. Ftáčnika. Podľa hovorcu ústavného súdu odporcovia P. Matúšku navrhli aj predbežné opatrenia, ktoré by mali zamedziť jeho nástup do funkcie. Informoval tiež, že strany žiadajú, aby súd posudzoval vec ako naliehavú a riešil ju spolu s ostatnými sťažnosťami mimo poradia.

Podľa M. Ftáčnika by mal ústavný súd do 30 dní zakázať Matúškovi nastúpiť do funkcie, alebo zakázať miestnej volebnej komisii vydať osvedčenie o jeho zvolení. Termíny na rozhodnutia ÚS o predbežných opatreniach nie sú predpísané v žiadnom zákone, Ftáčnik vychádzal z analógie s občianskoprávnym poriadkom. Bratislavským novinám Š. Németh potvrdil, že Ústavný súd SR síce nie je viazaný termínmi, ale napriek tomu sudca-spravodajca vraj v krátkom čase pripraví podania na predbežné prerokovanie, na ktorom by sa malo rozhodnúť aj o predbežnom opatrení navrhovanom v podaniach. Podľa Š. Németha by sa tak mohlo stať do 10. júla, keď sa začínajú súdu prázdniny.

Predseda miestnej volebnej komisie M. Brunovský informoval našu redakciu, že v tento pondelok (29. mája) doručil ministerstvu vnútra a ústavnému súdu list so žiadosťou o stanovisko vo veci vydania osvedčenia P. Matúškovi. Právnici tohto kandidáta si totiž vysvetľujú zákon inak ako smernice, ktoré dostala komisia pred voľbami.

Páčil sa vám článok?