Voľby starostu Petržalky sa skončili škandálom

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Doplňujúce voľby petržalského starostu sa skončili škandálom. Miestna volebná komisia odmietla vyhlásiť volebné výsledky, pretože dospela k záveru, že v sobotu 13. mája bol v Petržalke porušený volebný zákon. V deň volieb, keď už platil zákaz volebnej kampane, totiž nad Petržalkou lietalo lietadlo s transparentom hlásajúcim „Bajan volí Matúšku“ a pred niektorými volebnými miestnosťami voliči dostávali darčeky s odporúčaním, aby volili kandidáta s číslom 8, teda Petra Matúšku.

Celkovo sa na voľbe nového petržalského starostu zúčastnilo 11 848 voličov (11,5%), ktorí odovzdali 11 792 platných hlasov. Najviac získal nezávislý kandidát Peter Matúška (3062), druhý v poradí Milan Ftáčnik (Smer-SD, HZD) získal 2934, tretí Ladislav Snopko (SDKÚ-DS, SZS) 2132 a štvrtý Ján Kotuľa (KDH, OKS) získal 1659 hlasov.

Spôsob, akým vyhral Peter Matúška, vyvolal množstvo odoziev, ktoré budú mať podľa všetkého aj súdnu dohru. Žalobou pohrozil bývalý petržalský starosta Vladimír Bajan za zneužitie jeho mena na volebnom transparente, ktorý sa objavil vo volebný deň nad Petržalkou. Spoločné podanie na Ústavný súd SR zvažuje trojica neúspešných kandidátov Ftáčnik - Snopko - Kotuľa. Tí pravdepodobne požiadajú súd aj o predbežné opatrenie na pozastavenie platnosti voľby.

Prípadom sa v pondelok 15. mája zaoberala Ústredná volebná komisia, ktorá pomerom hlasov 8:7 konštatovala, že v Petržalke pri voľbe starostu nebol porušený zákon. Ako pre Bratislavské noviny potvrdil predseda petržalskej volebnej komisie Miroslav Brunovský (SNS), miestna volebná komisia bude toto stanovisko rešpektovať.

Sporný víťaz starostovských volieb Peter Matúška sa odmietol pre Bratislavské noviny k volebnej afére vyjadriť. V stanovisku pre tlačové agentúry však odmietol zodpovednosť za sobotné rozdávanie darčekov voličom a prelety lietedla s volebným transparentom. Súčasne sa označil za víťaza volieb a za právoplatne zvoleného starostu Petržalky.

Situáciu môže ešte viac skomplikovať petržalské miestne zastupiteľstvo, na zasadnutí ktorého musí víťaz volieb zložiť starostovský sľub. Vzhľadom na prevažne stranícke zloženie petržalského parlamentu nie je vylúčené, že poslanci budú takéto zasadnutie ignorovať. Podľa našich informácií poslanecké kluby miestneho zastupiteľstva vnímajú priebehu volieb negatívne a Petrovi Matúškovi vyčítajú aj zneužitie petržalského erbu a porušovanie všeobecne záväzného nariadenia počas kampane.

Páčil sa vám článok?