Mesto už začalo rozposielať daňové výmery

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Oddelenie miestnych daní a poplatkov bratislavského magistrátu pred dvoma týždňami začalo skúšobne rozosielať prvé platobné výmery na daň z nehnuteľností právnickým osobám.

Od minulej stredy pracovníci oddelenia posielajú výmery všetkým právnickým osobám, ktorých je spolu 4168, v plnom režime. Po dokončení expedície výmerov právnickým osobám začne oddelenie posielať platobné výmery fyzickým osobám, ktorých je 174 082.

Ako pripomenul primátor Andrej Ďurkovský, daň z nehnuteľností od prvého januára spravuje mesto Bratislava tak, ako to stanovuje zákon číslo 582/2004 o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a stavebné odpady. „Dokázala sa výhoda zriadenia centrálneho pracoviska,“ uviedol. „Občania, ktorí vlastnia viac nehnuteľností v rôznych mestských častiach, teraz vybavia všetko na jednom mieste.“

Ako dodala riaditeľka magistrátu Anna Pavlovičová, zriadenie centrálneho pracoviska prinieslo úsporu aj preto, že tú istú agendu namiesto 65 ľudí, teraz vybavuje 44 zamestnancov oddelenia miestnych daní a poplatkov. Oddelenie so sídlom na Bazovej ulici 6 bolo sprístupnené verejnosti druhého januára tohto roka. Prechod daňových kompetencií z mestských častí na mesto bol náročný, najväčším problémom, ktorý bolo nutné priebežne riešiť, bolo zjednocovanie databáz daňovníkov, ktoré magistrát dostával z jednotlivých mestských častí. V konečnom dôsledku to znamenalo, že bolo nutné urobiť viac ako 138-tisíc zásahov. V súvislosti s daňovým pracoviskom sa pripravuje aj modernizácia výberu ostatných daní (zaujatie verejného priestranstva, poplatok za komunálny odpad), ale aj riešenie parkovania v okolí pracoviska.

Očakávaný prínos dane z nehnuteľností bol asi jedna miliarda korún, suma obsiahnutá v rozosielaných platobných výmeroch prekračuje pôvodné očakávanie o 266 miliónov. Priznanie k dani z nehnuteľnosti v tomto roku podávali len tie fyzické a právnické osoby, ktorým pribudla nehnuteľnosť alebo nastala zmena oproti vlaňajšiemu roku, a to do 31. januára 2006. Celkový počet daňovníkov po spojení databáz je vyše 178-tisíc, podaných bolo 24 676 daňových priznaní. Najneskôr do 15. mája dostanú všetci daňovníci platobné výmery, ktoré musia uhradiť do 31. mája, ak nie je stanovený splátkový kalendár.

Páčil sa vám článok?