Miestne poplatky po novom, daň z nehnuteľností zostáva

7.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Nové všeobecne záväzné nariadenie mestskej časti Staré Mesto o miestnych poplatkoch, ktoré schválili poslanci na svojom poslednom tohtoročnom zasadnutí, reaguje predovšetkým na niektoré zmeny vo vyššej legislatíve.

Obce a mestá na Slovensku od budúceho roku už nebudú môcť vyberať miestny poplatok zo vstupného na divadelné predstavenia. Divadlá sú podľa zákona NR SR od tohto poplatku oslobodené. Pripomeňme, že mestská časť Staré Mesto v posledných dvoch rokoch celý výťažok z miestneho poplatku zo vstupného vo výške viac ako 2 milióny korún vracala divadlám ako dotáciu a tým podporovala ich činnosť.

Staré Mesto môže naďalej vyberať miestne poplatky zo vstupného napr. pri filmových predstaveniach, koncertoch, výstavách, prednáškach, ako aj jednorazových akciách, akými sú trhy, jarmoky, kultúrne a športové podujatia.

Zmena od nového roku nastáva aj pri vyberaní poplatku z predaja alkoholických a tabakových výrobkov. Poplatok sa bude platiť štvrťročne, namiesto doterajšieho vyberania poplatku raz ročne.

Poslanci tiež schválili všeobecne záväzné nariadenie o sadzbách dane z nehnuteľností. Žiadne výrazné zmeny oproti posledným rokom v ňom nenastávajú.

(miv)

Páčil sa vám článok?