Starosta Nového Mesta Richard Frimmel: Občania vidia, že sa veci v našej mestskej časti skutočne pohli dopredu

23.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

Aj v tomto vydaní pokračujeme v sérii bilančných rozhovorov s doterajšími starostami niektorých bratislavských mestských časti. Po starostoch Starého Mesta a Petržalky je tentoraz na rade starosta Nového Mesta Richard Frimmel.

Vari najviditeľnejším úspechom Nového Mesta v tomto volebnom období bolo pritiahnutie investorov, ktorí vybudovali Polus City Centre. Čo by ste označili za ďalšie úspechy samosprávy vo vašej mestskej časti?

- Polus City Centre berieme ako úspech nielen z toho pohľadu, že sme pritiahli investora, ktorý bol ochotný investovať okolo štyroch miliárd korún, ale najmä v tom, ako ho prijali obyvatelia. Väčšinou býva s prijatím takéhoto nového centra problém, Polus prijalo asi 90 percent ľudí kladne. Považujem za úspech celej bratislavskej samosprávy, že tu vyrástlo centrum zábavy, obchodu a služieb, ktoré slúži celej Bratislave. Z ostatných vecí, ktoré sme v tomto volebnom období urobili, spomeniem najmä odovzdanie do užívania kostola s pastoračným centrom na Teplickej ulici, zrekonštruovaný park na Račianskom mýte či Kuchajdu, ktorá sa stala centrom rekreácie a oddychu, ale aj dejiskom kultúrnych podujatí celomestského významu. Teraz dokončujeme rekonštrukciu Domu kultúry na Kramároch, ktorá by mala pre celú oblasť Kramárov priniesť priblíženie kultúry, vrátane obľúbených večerov pri sviečkach. Podarilo sa nám dotiahnuť do konca takmer štvorročný boj o Polikliniku Tehelná, ktorá bude patriť samospráve Nového Mesta, čo je záruka pre obyvateľov, že bude fungovať aj v budúcnosti tak, ako boli zvyknutí. Samozrejme, máme snahu aj o to, aby to, že je tu samospráva, vedeli nielen starší ľudia (máme tu deväť klubov dôchodcov, čo je najviac zo všetkých mestských častí), ale aj mladí. V tomto roku sme zaviedli príspevok pri narodení dieťaťa pre mamičky z Nového Mesta vo výške 5000 korún.

Trúfate si konštatovať, že ste splnili všetky svoje predvolebné sľuby a predsavzatia spred štyroch rokov?

- Nejaké veľké sľuby pred voľbami v roku 1998 som nedával, vytýčil som si len určité oblasti, v ktorých som chcel zlepšiť život v Novom Meste. Ak mám byť úprimný, podarilo sa nám to na asi 90 percent. To, čo sa nám nepodarilo tak, ako sme chceli, bolo doriešenie celého územia okolo filiálnej železničnej stanice. Naším zámerom je vybudovať v lokalite od Šancovej ulice po predmestie centrálnu zónu Nového Mesta s miestami na oddych a infraštruktúrou obchodov a služieb, ale nenašli sme spoločnú reč so Železnicami Slovenskej republiky, aj keď podporu magistrátu sme dostali. Boli vypracované tri štúdie, ktoré mali povedať, kde bude železničná stanica a tie ukázali, že by to malo byť na železničnej stanici Nové Mesto, ktorá je nevyužitá a dáva možnosti na rozšírenie. Filiálka by sa po 25 rokoch, čo neslúži, nemala oživovať, ale by sa malo toto miesto skultúrniť tak, ako som hovoril. Pokiaľ ide o ostatné veci, či už starostlivosť o starších ľudí, investície či starostlivosť o zeleň, myslím, že občania sami vidia, že sa podarilo pohnúť veci dopredu. Celkove som však s tým, čo sa nám podarilo, spokojný.

Na aké priority by ste sa sústredili v prípade, že by ste boli opätovne zvolený za starostu Nového Mesta?

- V nasledujúcich štyroch rokoch nepočítame s nejakou ďalšou veľkou investíciou, skôr by sme sa venovali životnému prostrediu, v ktorom obyvatelia Nového Mesta žijú, a to od stavu chodníkov, dobudovanie bezbariérových prístupov, cez zeleň až po dobudovanie verejného osvetlenia. Šlo by o veci, s ktorými sa ľudia denne stretávajú. Chceli by sme dať do chodu Polikliniku na Tehelnej, ktorú by sme mali prevziať do konca tohto roka. Samozrejme, trápi nás otázka budovy konskej železnice, ktorú máme aj v znaku mestskej časti - plánujeme ju v budúcnosti prevziať a vybudovať v nej nielen novú sobášnu sieň, ale využiť aj ostatné priestory na jazykové a hudobné kurzy a iné účely, ktoré budú zaujímavé pre obyvateľov Nového Mesta.

Podobne ako v iných mestských častiach aj v Novom Meste sa prejavujú problémy s dopravou a najmä s parkovaním. Čo konkrétne ste v tejto oblasti realizovali a čo hodláte v tomto smere ešte urobiť?

- V minulosti sme sa zamerali najmä na cesty III. a IV. triedy, ktoré patria mestskej časti. Vybudovali sme niekoľkosto nových parkovacích miest práve pri cestách III. a IV. triedy. Väčšinou sú to kvalitné parkovacie miesta zo zámkovej dlažby. Sme si vedomí, že to stále nie je dosť v budúcnosti by sme chceli parkovacie miesta dobudovať všade tam, kde to je čo i len trochu možné a neznehodnotí to životné prostredie, teda nie na úkor zelene a stromov. Budeme iniciovať aj niektoré úpravy dopravného značenia, najmä zjednosmerniť niektoré veľmi preťažené komunikácie.

Aké sú zámery mestskej časti s územím ohraničeným ulicami Kukučínova - Vajnorská - Tehelná - Kutuzovova, pracovne označovaného ako zóna Tehelná?

- Dali sme vypracovať územný plán tejto zóny, aby sme zabezpečili ochranu územia okolo Polikliniky Tehelná v tom zmysle, aby sme tu vybudovali chýbajúce parkovacie miesta pre návštevníkov polikliniky i okolitých budov. Parkovacie miesta by mala doplniť zeleň, ktorá patrí ku každému zdravotníckemu zariadeniu.

Aké významnejšie projekty a investície sa majú v dohľadnej budúcnosti uskutočniť na území Nového Mesta?

- Ako som už uviedol, významnejšie investície neplánujeme. V programe máme prípravu polyfunkčného domu - ide o to, ako sa nám podarí zosúladiť možnosti financovania zo Štátneho fondu rozvoja bývania a z prostriedkov Nového Mesta. Získali sme pozemok pozdĺž Nobelovej ulice, ktorý je vhodný na takúto výstavbu. V budúcom roku by sme chceli rozbehnúť prípravu na výstavbu asi 80 bytov, za predpokladu, že budeme schopní financovať stavbu.

Ako hodnotíte skutočnosť, že na funkciu bratislavského primátora kandiduje po prvýkrát aj jeden zo starostov mestských častí?

- Myslím si, že to je to, čo sme vlastne chceli. Ja i starostovia všetkých ostatných mestských častí sme jednoznačne mali predstavu, že na čelo mesta by sa mal po dlhých dvanástich rokoch dostať človek, ktorý ovláda záležitosti týkajúce sa komunálnej politiky a samosprávy a mohol sa svojou prácou prezentovať pred občanmi už predtým. Myslím si, že pokiaľ ide o starostu Starého Mesta Andreja Ďurkovského, za dve predchádzajúce volebné obdobia dokázal úplne zmeniť klímu Starého Mesta a dnes sem veľa ľudí rado príde, pretože tu nájdu pokoj, možnosti posedieť si, vidia obnovené fasády historických budov... Napokon, aj zrekonštruované Hviezdoslavovo námestie hovorí o tom, že Staré Mesto dnes sa so Starým Mestom spred ôsmich rokov nedá ani porovnať. Preto si myslím, že je dobré, keď jeden zo starostov kandiduje na funkciu primátora. Skúsenosti, ktoré získal ako starosta, môže preniesť do pozície primátora a najmä bude schopný využiť potenciál starostov všetkých 17 mestských častí tak, aby všetci pracovali spoločne, aby to bol jeden tím ľudí, ktorý má na mysli rozvoj tohto mesta. Vždy som hovoril, že ak sa niečo podarí Bajanovi v Petržalke, Ďurkovskému v Starom Meste, alebo hoci u nás v Novom Meste, tak sa to podarilo celej Bratislave a všetci by sme mali mať z toho radosť. Pán Ďurkovský preukázal, že by túto funkciu mohol veľmi úspešne zvládnuť.

Zhováral sa Juraj Handzo
Páčil sa vám článok?