Schválili vznik Prevádzkovej vodárenskej spoločnosti

3.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Poslanci mestského zastupiteľstva v uplynulých dňoch schválili založenie Prevádzkovej vodárenskej spoločnosti, akciovej spoločnosti so stopercentnou majetkovou účasťou mesta.

Založenie tejto spoločnosti, ktorej hlavnou úlohou bude prevádzkovanie verejných vodovodov a kanalizácií, je významným krokom v transformácii vodární. Najprv Fond národného majetku založil akciovú spoločnosť Bratislavská vodárenská a tú rozdelil na Bratislavskú vodárenskú spoločnosť a Trnavskú vodárenskú spoločnosť.

Bratislavská vodárenská spoločnosť vznikla z bývalého štátneho podniku Vodárne a kanalizácie Bratislava, bývalého odštepného závodu Západoslovenských vodární a kanalizácií Bratislava - vidiek (územie okresov Senec, Pezinok a Malacky), bývalého odštepného závodu Senica a výrobno-prevádzkového strediska diaľkových vodovodov Šamorín.

Úlohou Prevádzkovej vodárenskej spoločnosti bude na základe zmluvy prevádzkovať infraštruktúrny majetok Bratislavskej vodárenskej spoločnosti. Jedným z hlavných cieľov pripravovanej transakcie je získanie skúseného strategického partnera pre Prevádzkovú vodárenskú spoločnosť a zároveň zabezpečiť významný príjem do rozpočtu Bratislavy. S týmto cieľom uzatvorilo mesto so súhlasom dotknutých okresných miest zmluvu o poskytnutí poradenských služieb so spoločnosťou Dresdner Bank CZ.

Postup výberu strategického partnera pre Prevádzkovú vodárenskú spoločnosť mestské zastupiteľstvo zatiaľ neschválilo. Podľa vyjadrenia primátora Jozefa Moravčíka mesto zatiaľ neoslovilo žiadneho konkrétneho investora. „Najprv musí byť schválený postup, až potom môže nasledovať komunikácia záväznejšieho charakteru,“ uviedol. „Záujem je však značný, všetky svetové vodárenské spoločnosti sa zaujímajú o to, kedy bude súťaž.“

J. Moravčík nevedel uviesť, aké investície a do čoho sa od strategického partnera očakávajú. „Bude potrebný dôkladný hĺbkový audit,“ konštatoval a dodal, že by sa mohol uskutočniť ešte do konca tohto roka. Pripomenul, že aj v Bratislave sú ešte oblasti, ktoré nie sú odkanalizované (napríklad Koliba), v Čunove sú ohrozené zdroje pitnej vody. Na Záhorí zasa po vybudovaní priemyselných parkov vzrastie potreba vody, čo si vyžiada výstavbu nového vodovodu.

Na území, ktoré obhospodaruje Bratislavská vodárenská spoločnosť, sú obce, ktoré buď vodovod nemajú, alebo majú vodovodnú sieť, v ktorej sú až 50-percentné straty. Pri investíciách bude potrebné zohľadniť aj to, ako sa premietnu do cien vodného a stočného.

(juh)

Páčil sa vám článok?