Na Trojkráľový večer primátor Ďurkovský ocenil štyroch významných Bratislavčanov

28.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

V dvanásťročnej tradícii Trojkráľových večerov pokračuje aj novozvolený primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský. Do Zrkadlovej siene Primaciálneho paláca pozval 6. januára večer okolo 250 hostí, aby s nimi spoločne privítal nový rok a ocenil štyroch laureátov prestížnej Ceny primátora hlavného mesta.

Tradíciu Trojkráľového večera založili v januári 1992 vtedajší primátor Peter Kresánek a vtedajší i súčasný viceprimátor Štefan Holčík. V tradícii pokračoval aj bývalý primátor Jozef Moravčík. Všetci sa zišli na Troch kráľov v Primaciálnom paláci a spolu s ďalšími hosťami reprezentujúcimi diplomaciu, mestskú politiku, ekonomiku, kultúru a spoločenský život vytvorili štyrom laureátom Ceny primátora neobyčajne žičlivú atmosféru.

Tradícia oceňovania významných osobností, ktoré pôsobia a tvoria v našom meste, sa datuje od roku 1993. Doteraz cenu, ktorú predstavuje bronzová soška Rytiera Rolanda, získalo 55 laureátov. V roku 1996 sa držiteľom Ceny primátora stal dramatik, herec, spisovateľ a veľký bratislavský lokálpatriot Július Satinský, ktorý nás na sklonku roka po ťažkej chorobe opustil.

Primátor Andrej Ďurkovský vo svojom novoročnom prejave prirovnal tohtoročných ocenených k Trom kráľom. „Múdrosť, oddanosť, viera, hľadanie pravdy a porozumenia v ľudských vzťahoch sú všetko vlastnosti, ktoré každý rok hľadáme a oceňujeme aj u laureátov Ceny primátora... Do svojej kolísky dostali rôzne životné názory, hodnotovú orientáciu, vďaka čomu mohli svoje životy napĺňať pestrou paletou rôznorodých činností, zameraní a záľub. Jedno však majú spoločné: V rozhodujúcom okamihu svojho života sa stali občanmi nášho spoločného mesta a to sa im za ich dôveru, oddanosť a múdrosť oplatilo ďalším napĺňaním ich ambícií, záujmov a túžob,“ povedal primátor Ďurkovský.

Cenu primátora Bratislavy na rok 2003 dostali štyria významní Bratislavčania:

  • Milan Rúfus za celoživotné jedinečné literárne dielo básnika, esejistu a prekladateľa. Cenu prevzala v zastúpení jeho manželka Magdaléna Rúfusová.
  • Mária Tanglmayerová, riaditeľka Domova dôchodcov na Podjavorinskej ulici, za celoživotnú obetavú prácu v oblasti starostlivosti o seniorov v domovoch dôchodcov na území mesta.
  • Peter Minárik, technický námestník riaditeľa odštepného závodu Povodie Dunaja a hrdina dramatických augustových dní za vyše tridsaťročnú vynikajúcu prácu vodohospodára pri zabezpečovaní prevencie pred povodňami, najmä na bratislavskom úseku toku Dunaja, ako aj pri zabezpečovaní splavnosti Dunaja a starostlivosti o bezpečnú prevádzku dunajských vodných diel.
  • Ján Filc, tréner úspešnej hokejovej reprezentácie, za osobitný prínos k rozvoju ľadového hokeja v Bratislave ako aktívneho hráča, trénera a funkcionára a za jeden z rozhodujúcich podielov na získaní titulu hokejových majstrov sveta v roku 2002.
(miv)
Páčil sa vám článok?