Bratislava má kompletné vedenie mesta - primátor má štyroch námestníkov

28.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Ustanovujúce zasadnutie novozvoleného Mestského zastupiteľstva Bratislavy bolo 19. decembra. Funkcií sa oficiálne ujali novozvolení predstavitelia mesta - primátor Andrej Ďurkovský a 80 mestských poslancov.

Primátor Ďurkovský označil v tomto volebnom období za najdôležitejšie rozhodnutie mesta o nosnom dopravnom systéme MHD, ktoré sa očakáva v najbližších mesiacoch. Jednou z jeho priorít je aj zlepšenie vzťahu Bratislavčanov k svojmu mestu. „Môžeme revitalizovať stovky metrov štvorcových verejných priestranstiev a desiatky historických budov, najťažšie však bude vytvoriť dobrý vzťah Bratislavčanov k magistrátu,“ povedal Ďurkovský o snahe budovať zdravý bratislavský lokálpatriotizmus.

Mestské zastupiteľstvo zvolilo štyroch námestníkov primátora - Prvým námestníkom sa stal Braňo Hochel (DS), ďalšími námestníkmi primátora sa stali Karol Kolada (KDH), Štefan Holčík (SZS) a Tatiana Mikušová (SDKÚ).

Poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva na ustanovujúcom zasadnutí zvolili aj členov mestskej rady. Sú nimi: Pavol Baxa (KDH), Anton Beleš (DS), Milan Cílek (SDKÚ), Marta Černá (Nezávislé fórum), Viliam Nagy (SMK), Juraj Plechlo (ANO). Zostávajúcimi členmi mestskej rady sa automaticky stávajú starostovia všetkých sedemnástich mestských častí.

Mestské zastupiteľstvo zvolilo aj predsedov dvanástich komisií. Predsedom mandátovej komisie je Vladimír Mráz (Nezávislé fórum), predsedom legislatívnoprávnej komisie sa stal Stanislav Janota (KDH). Predsedníčka komisie finančnej stratégie je Viera Kimerlingová (KDH). Predsedom komisie pre správu a podnikanie s majetkom mesta je Róbert Kadnár (SDKÚ), predsedom komisie územného a strategického plánovania Alexander Hollý (DS), predsedom komisie životného prostredia a výstavby Dušan Hruška (KDH) a predsedom komisie dopravy a informačných systémov Tomáš Fabor (SDKÚ).

Predsedom komisie kultúry a ochrany historických pamiatok je Ján Snopko (DS), predsedom komisie sociálnych vecí a zdravotníctva je Tomáš Ágošton (SMK), predsedom komisie pre ochranu verejného poriadku Ján Langoš (DS), predsedom komisie rozvoja bývania Gabriel Kosnáč (KDH) a predsedom komisie pre mládež, vzdelávanie a šport Marián Dragúň (KDH).

Mestskí poslanci tiež schválili mesačný plat primátora, ktorý bude 78 900 korún. Podľa koeficientu určeného počtom obyvateľov mesta a výškou priemernej mzdy je minimálny plat bratislavského primátora 49 300 korún. Podľa zákona je zastupiteľstvo oprávnené zvýšiť tento plat najviac o dvojnásobok. Poslanci rozhodli, že nový bratislavský primátor bude mať 1,6 násobok minimálnej primátorskej sumy.

Slavo Polanský

Braňo HOCHEL

- 1. námestník primátora pre financie a medzinárodnú spoluprácu

Narodil sa 22. júla 1951 v Bratislave. Vyštudoval slovakistiku, anglistiku a amerikanistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Od roku 1975 pôsobil na tejto fakulte ako vysokoškolský pedagóg s krátkou prestávkou v rokoch 1994-1995, keď pôsobil ako hosťujúci profesor na University of Pittsburgh. V minulosti tiež pôsobil ako predseda Akademického senátu a člen vedenia UK. Podieľal sa na formovaní finančnej a organizačno-správnej podoby UK. Okrem pedagogickej činnosti sa venuje aj literárnej a publicistickej tvorbe. Je predsedom Obce spisovateľov Slovenska.

V minulom volebnom období bol poslancom miestneho zastupiteľstva mestskej časti Bratislava-Petržalka. V decembri 2002 bol vo voľbách zvolený do mestského zastupiteľstva za koalíciu KDH-DS-SZS-DÚ. Je ženatý, má dvoch synov.

Karol KOLADA

- námestník primátora pre doprava a infraštruktúru

Narodil sa 3. júna 1944 v Bušovciach, okres Kežmarok. Vyštudoval Elektrotechnickú fakultu Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Ako projektant pracoval 26 rokov v podniku Dopravoprojekt Bratislava. Spracoval viaceré projekty stavieb mestskej hromadnej dopravy v Bratislave, Košiciach, Prešove, Banskej Bystrici a Žiline. Podieľal sa na vypracovaní projektových dokumentácií veľkých stavieb diaľnic, ciest a mostov (diaľnica D61 Mierová - Senecká, diaľnica D1 Lamačská - Staré Grunty, Most Košická), ako aj opravárenských závodov MHD, vozovní električiek a trolejbusov a opravárenských závodov automobilovej dopravy.

Od roku 1994 je poslancom miestneho zastupiteľstva mestskej časti Bratislava-Nové Mesto. Od roku 1998 je tiež poslancom mestského zastupiteľstva. V decembri 2002 bol vo voľbách opätovne zvolený za poslanca mestského zastupiteľstva za koalíciu KDH-DS-SZS-DÚ. Je ženatý, má dve dcéry a syna.

Tatiana MIKUŠOVÁ

- námestníčka primátora pre územné plánovanie, nakladanie s majetkom, bývanie a rozvoj cestovného ruchu

Narodila sa 28. júla 1956 v Bratislave. Vyštudovala geodéziu a kartografiu na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave. Od roku 1987 pôsobila ako živnostníčka v oblasti módny návrhár, výroba módnych odevov, neskôr v oblasti gastronómie. V roku 1991 sa stala majiteľkou jedného z prvých súkromných obchodov v Bratislave na módne doplnky a galantériu. Od roku 2001 podnikala v gastronómii.

V regionálnych voľbách v decembri 2001 bola zvolená za poslankyňu vyššieho územného celku Bratislavského kraja, kde sa venuje najmä cezhraničnej spolupráci a rozvoju cestovného ruchu. V decembri 2002 bola vo voľbách zvolená za poslankyňu mestského zastupiteľstva za koalíciu SDKÚ-ANO-SMK-OKS. Je vydatá, má 5 detí.

Štefan HOLČÍK

- námestník primátora pre kultúru

Narodil sa 14. apríla 1945 v Bratislave. Začal študovať na Strojárskej fakulte Slovenskej technickej univerzity. Po šiestom semestri štúdium prerušil a zamestnal sa ako sezónny robotník - kopáč - na archeologickom výskume na Bratislavskom hrade. Neskôr vyštudoval odbor archeológia na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Od roku 1966 bol nepretržite zamestnaný v Slovenskom národnom múzeu, naposledy ako riaditeľ Archeologického múzea. Múzeum reprezentoval v Angole, Etiópii a vo Veľkej Británii. Publikoval viacero známych kníh o dejinách Bratislavy. Viac ako 30 rokov pravidelne prispieva do populárnych i odborných periodík. Obdiv čitateľov si získal najmä svojím seriálom článkov v Staromestských novinách.

V rokoch 1990-1994 bol námestníkom primátora Bratislavy pre kultúru. V decembri 2002 bol vo voľbách zvolený za poslanca mestského zastupiteľstva za koalíciu KDH-DS-SZS-DÚ. Je ženatý, má dvoch synov.

Páčil sa vám článok?