Od volieb trvá v samospráve spor o to, či starosta môže mať viacerých zástupcov

25.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Hoci je už dávno po komunálnych voľbách, v niektorých mestských častiach ešte stále nemajú starostovia zvolených zástupcov, okrem iného aj preto, že sa nevedeli s poslancami miestnych zastupiteľstiev dohodnúť na ich počte.

Keďže v Bratislave sa pravica pred minuloročnými komunálnymi voľbami rozdelila na dve koalície a miestne zastupiteľstvá tvoria prevažne tieto dve volebné zoskupenia, po voľbách sa objavili tendencie voliť v jednotlivých mestských častiach dvoch zástupcov.

V piatich mestských častiach tak má starosta dvoch zástupcov, konkrétne ide o  Staré Mesto (zástupcami starostu Petra Čiernika sú Andrej Petrek a Peter Smrek), Nové Mesto (zástupcami starostu Richarda Frimmela sú Ružena Apalovičová a Dagmar Šimková), Ružinov (zástupcami starostu Pavla Kuboviča sú Michal Pilka a Valentín Mikuš), Petržalka (zástupcami starostu Vladimíra Bajana sú Viera Kimerlingová a Dušan Vávra) a Podunajské Biskupice (zástupcami starostu Ota Nevického sú Alojz Mészáros a Dag Vaškor). V troch mestských častiach, konkrétne v Dúbravke, Karlovej Vsi a Devínskej Novej Vsi, tamojší starostovia stále ostávajú bez zvolených zástupcov.

V určitom období bolo dôvodom práve to, že poslanci navrhovali, aby mal starosta dvoch zástupcov. V Dúbravke to predbežne vyriešili tak, že zvolili dve uvoľnené poslankyne, ktorých úlohou mala byť kontrola chodu dúbravského miestneho úradu, toto rozhodnutie však starosta pozastavil.

Jednoznačnú odpoveď na otázku, či môže mať starosta jedného alebo viacerých - napríklad dvoch - zástupcov, zákon nedáva. Ako nám povedal riaditeľ odboru koordinácie miestnej štátnej správy a samosprávy ministerstva vnútra Gejza Petrík, ministerstvo zastáva právny názor, že zástupca, ktorý starostu zastupuje v čase jeho neprítomnosti, by mal byť jeden. V zákone o obecnom zriadení sa totiž o zástupcovi starostu hovorí v jednotnom čísle.

Podľa G. Petríka však extenzívny výklad zákona umožňuje napríklad aj to, že starosta svoje kompetencie rozdelí a poverí jednou ich časťou jedného a druhou ich časťou  druhého zástupcu. O porušenie zákona v tomto prípade nejde, pretože v zákone nie je výslovne uvedené, že nemôžu byť dvaja (resp. viacerí) zástupcovia starostu.

Nezanedbateľnou je v tomto prípade otázka financií, ktoré je potrebné vynaložiť z obecných peňazí na odmeny pre zástupcu - za obdobie napríklad jedného roka môže ísť o pomerne značnú sumu a z tohto hľadiska je rozdiel, či má starosta jedného alebo dvoch zástupcov.

(juh)
Páčil sa vám článok?