Bratislava má schválený tohtoročný rozpočet

22.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Poslanci mestského zastupiteľstva schválili 6. marca tohtoročný rozpočet mesta Bratislava ako vyrovnaný vo výške viac ako 9,8 miliardy korún.

Za prijatie rozpočtu hlasovalo až 66 poslancov zo 70, ktorí sa prezentovali pri hlasovaní o tomto bode rokovania, aj napriek tomu, že v diskusii zaznelo desať rôznych pozmeňujúcich návrhov.

Poslanci napríklad žiadali zvýšiť výdavky na mestskú hromadnú dopravu o 100 miliónov korún, o 5 miliónov korún na výstavbu pavilóna šeliem v zoologickej záhrade, či 100 miliónov korún na opravu kultúrnych pamiatok. Ani jeden z týchto návrhov napokon neprijali. Jediný pozmeňujúci návrh, ktorý získal všeobecnú podporu, bol návrh, aby sa od roku 2004 každoročne zvyšoval rozpočet Bratislavy v kapitole rekreácia, kultúra, náboženstvo o 0,5 percenta. Rozpočet hlavného mesta na rok 2003 odráža náročnosť rozpočtového hospodárenia v tomto roku.

V polovici augusta musí mesto vrátiť úver vo výške 3,6 miliardy korún, ktorý si vzalo pred tromi rokmi. Mesto našlo 900 miliónov na splatenie tohto úveru vo vlastných zdrojoch, zvyšných 2,7 miliardy si bude musieť požičať prevzatím preklenovacieho úveru, prípadne vydaním nových obligácií.  Aj z tohto dôvodu až 40 percent tohtoročných výdavkov Bratislavy tvorí dlhová služba.

Ďalších 26 percent výdavkov spotrebuje doprava, čo predstavuje 2,5 miliardy korún. Z toho mestskej hromadnej doprave sa ujde 1,3 miliardy korún a na výstavbu piateho mosta cez Dunaj v predĺžení Košickej ulice poskytne mesto investorovi 600 miliónov korún.

Na ochranu životného prostredia pôjde z mestského rozpočtu viac ako 1 miliarda korún, na rozvoj občianskej vybavenosti 159,45 milióna, na rekreáciu, kultúru a náboženstvo 131,3 milióna, na vzdelávanie a školstvo 186,6 milióna, na sociálne služby 145,27 milióna a na zdravotníctvo 1,07 milióna korún.

Viac ako dvojnásobne sa zvýšili výdavky za zber, prepravu a zneškodňovanie komunálneho odpadu vo výške 875 miliónov korún. Súvisí to však so spustením prevádzky novej spaľovne a občania to na svojich peňaženkách nepocítia.

„Aj tohtoročný rozpočet je reštrikčný,“ povedal nám primátor Andrej Ďurkovský. „Ovplyvňuje ho naša povinnosť splatiť za krátky čas pomerne vysoký úver.“ V apríli však chce primátor predložiť mestskému zastupiteľstvu plán investičných akcií hlavného mesta na celé volebné obdobie, ktorý by mal vernejšie odrážať rozvojové priority mesta v najbližších štyroch rokoch.

(miv)
Páčil sa vám článok?