Starého vojenského cintorína na konci Petržalky sa ujal Paming a obnoví ho

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Pred vyše dvoma rokmi sme upozornili na zabudnutý vojenský cintorín, ktorý už dlhé roky chátra na odľahlom konci Petržalky za objektmi ministerstva vnútra na Kopčianskej ulici. Dnes je situácia iná - cintorína sa ujal Paming.

Pripomeňme, že ide o vojenský cintorín z prvej svetovej vojny, na ktorom sa pochovávalo aj počas druhej svetovej vojny, čo dokazuje aj 41 zachovaných nápisov. Verejnosť o ňom vie len veľmi málo, pretože za bývalého režimu sa nachádzal v hraničnom pásme. Aj v súčasnosti je pomerne ťažké sa naň dostať, pretože je zarastený krovím a stromami. Na cintoríne je približne 220 hrobov, sú tu pochovaní najmä príslušníci národov bývalého Rakúska-Uhorska a niekoľko Nemcov. Dlhé roky sa s cintorínom nič nedialo (ak si odmyslíme „zlatokopov“, ktorí sa snažili v hroboch nájsť nejaké cennosti) a nebolo jasné, kto ho obnoví. Až v minulom roku sa na popud námestníka primátora Štefana Holčíka začal cintorínom zaoberať mestský investor pamiatkovej obnovy Paming. „Cez Vojenský historický ústav sme zistili, kto je na cintoríne pochovaný, máme kompletný zoznam mien a ďalších údajov o nich,“ povedal nám riaditeľ Pamingu Cyril Vaňo. „V prvom rade bolo potrebné tento priestor vyčistiť, pretože tam bol hotový prales, kroviny, bodliaky, žihľava... Ostalo tam však pomerne veľké množstvo náletových stromov, prevažne agátov, ktoré sú pomerne vyrastené, a keďže obvod ich kmeňov je viac ako 40 centimetrov, je potrebné žiadať o povolenie na ich výrub. Zároveň budeme musieť urobiť náhradnú výsadbu, čo bude finančne pomerne náročné. Náhradná výsadba by vyšla na tri milióny korún, my peniaze, samozrejme, nemáme, ale budeme musieť niečo urobiť.“

Podľa slov C. Vaňa Paming preto zrejme požiada iba o výrub tých stromov, ktoré vyrastajú priamo z hrobov, a tým ich znesväcujú, a tých, ktoré vyrastajú na cestičkách. Potrebné bude tiež vyhotovenie projektovej dokumentácie, na základe ktorej sa po vydaní príslušných povolení vykonajú stavebné opatrenia. Pravdepodobne sa nebudú obnovovať všetky hroby, iba tie, ktoré sú v akom-takom zachovalom stave, ďalšie budú vyznačené len symbolicky. Na cintoríne by mali byť umiestnené aj tabule so zoznamom mien ľudí, ktorí sú na ňom pochovaní. „Požiadali sme o spoluprácu aj rakúsky Čierny kríž, ktorý sa zaoberá vojenskými cintorínmi, pretože sú tam pochovaní aj Rakúšania,“ uviedol C. Vaňo.

Celý priestor vojenského cintorína by mal byť aspoň symbolicky oplotený. Práce na obnove takmer zabudnutého vojenského cintorína by mohli byť ukončené v budúcom roku.

Páčil sa vám článok?