Staré Mesto má majetok za dve miliardy

28.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Bratislava - Staré Mesto vlastní k 31. 12. 1999 celkom 856 tisíc m2 pozemkov v hodnote takmer 1,1 miliardy korún. Spolu s budovami, ostatnými stavbami, komunikáciami a zeleňou predstavuje hodnota nehnuteľného majetku Starého Mesta v súčasnosti takmer 2,2 miliardy korún.

Zatiaľ poslednú inventarizáciu vlastného majetku mestskej časti a majetku hlavného mesta zvereného do správy mestskej časti vykonal v uplynulých dňoch úsek správy majetku miestneho úradu. Vyplynulo z nej, že Staré Mesto v roku 1999 zvýšilo svoj nehnuteľný majetok o pozemky v hodnote 9,6 milióna korún a budovy za 1,1 milióna korún.

Zároveň prostredníctvom predajov nehnuteľného majetku v miestnom zastupiteľstve a prevodom bytov a nebytových priestorov do vlastníctva pôvodných nájomcov mestská časť zaznamenala úbytok v hodnote 19,8 milióna korún pri budovách a 75,9 milióna korún pri pozemkoch.

Relatívne vysoká cena nehnuteľností nezodpovedá celkom skutočnosti v tých prípadoch, kde v bytových domoch je len časť bytov vo vlastníctve občanov a zvyšok v správe mestskej časti. Takýto dom eviduje miestny úrad v plnej obstarávacej cene. Staré Mesto však predpokladá ukončenie prevodu bytov a nebytových priestorov do konca tohto roku.

Inventarizácia zaznamenala aj hnuteľný majetok mestskej časti. Staré Mesto ho vlastní za 132,7 milióna korún, vrátane svojich organizácií ako VEPOS, domov dôchodcov a knižnica.

(miv)
Páčil sa vám článok?