Námestie Slobody je ideálne miesto pre akcie pod holým nebom

28.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

V poslednom čase sa v centre mesta koná akosi priveľa rôznych koncertov, prezentácií a vôbec zhromaždení občanov na verejných priestranstvách, ktoré sa vyznačujú čoraz väčšou hlučnosťou aj v čase nočného kľudu.

Zvuky rozliehajúce sa nočnou Bratislavou spôsobujú traumu obyvateľom žijúcim v dotknutých častiach mesta. Tí sa potom oprávnene pýtajú, kto tieto akcie povoľuje.

Ako sme sa dozvedeli na miestnom úrade mestskej časti Bratislava - Staré Mesto, oznámenia o zvolaní zhromaždenia občanov prijíma správne oddelenie miestneho úradu. Už z tejto formulácie je zrejmé, že ide iba o formálnu registráciu podujatia. Toto oznámenie je jednou z podmienok pre vydanie povolenia na zvláštne užívanie pozemnej komunikácie, ktoré vydáva príslušný cestný správny orgán (aj námestie je v tomto prípade „pozemnou komunikáciou”).

V podmienkach centra Bratislavy je to tak, že o povolení na zvláštne užívanie pozemnej komunikácie na Námestí SNP, Kamennom námestí, Hlavnom námestí, Hodžovom námestí rozhoduje primátor, zatiaľ čo Hviezdoslavovo námestie spravuje mestská časť Staré Mesto. Už v máji 1991 miestne zastupiteľstvo mestskej časti Staré Mesto prijalo rozhodnutie, podľa ktorého je dokonca možné na Námestí Slobody konať zhromaždenia aj bez predchádzajúceho oznámenia. Ako nám povedal staromestský starosta Andrej Ďurkovský, mestská časť sa tým snažila „inšpirovať“  rôznych organizátorov a uľahčiť im organizáciu podujatí v priestore, kde pôsobia najmenej rušivo na organizáciu dopravy, ale aj bežný život obyvateľov. Žiaľ, málokto tento priestor využíva.

Vydanie povolenia na zvláštne užívanie komunikácie je podmienené zabezpečením zodpovedajúcej usporiadateľskej služby, bezpečnosti, zmeny organizácie dopravy, hygieny a dodržania nočného kľudu. „Pochopiteľne, vyskytnú sa výnimočné udalosti, ako napríklad Oslavy príchodu roku 2000 alebo privítanie hokejových vicemajstrov, kde niektoré z týchto podmienok organizátor nebol schopný dodržať. V zásade však pri organizovaní akýchkoľvek spoločenských a kultúrnych podujatí v Starom Meste postupujeme tak, aby sme dodržiavali nočný pokoj po 22. hodine“, vysvetľuje starosta Andrej Ďurkovský.

Pri neustále rastúcom počte žiadostí o organizovanie podujatí v exteriéroch mesta uvažuje Staré Mesto o konkrétnejšej profilácii jednotlivých priestorov pre umelecké žánre. Napríklad po rekonštrukcii by sa Hviezdoslavovo námestie malo stať skôr promenádou, kde bude mať miesto najmä klasická hudba a jazz, podobne ako najviac atakované Hlavné námestie. Podľa starostu Ďurkovského sa vyhovieť všetkým nedá. „Staré Mesto je ako stvorené pre kultúru a zábavu. Niekoľko rokov sme sa snažili o jeho vzkriesenie. Na druhej strane, prichádza čas, keď musíme mať na pamäti aj životné podmienky jeho obyvateľov“, dodáva.

(brn)
Páčil sa vám článok?