Jedna z ulíc sa bude volať po Masarykovi

21.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavské mestské zastupiteľstvo na marcovom zasadnutí rozhodlo, že jednu z ulíc pomenuje podľa prvého prezidenta Československej republiky Tomáša G. Masaryka.

Súčasne mestské zastupiteľstvo vyzýva Bratislavčanov, aby doručili na magistrát svoje návrhy na pomenovanie novej či premenovanie existujúcej ulice po tejto významnej postave novodobých slovenských dejín.

Mestskí poslanci sa tak rozhodli pri príležitosti 150. výročia narodenia T. G. Masaryka. Prvá Československá republika totiž podľa mestského zastupiteľstva znamenala pre Slovákov potvrdenie ich národnej identity a priniesla Slovensku možnosť dotvorenia nového politického národa. Prvýkrát v dejinách sa teritoriálne vymedzilo územie dnešného Slovenska a rozvinuli sa všetky inštitúcie potrebné na rozvoj moderného národa. Obdobie prvej Československej republiky bolo pre Slovensko obdobím rozvoja demokracie, politickej plurality, ako aj rozmachu vzdelania a kultúry.

Na výzvu bratislavských mestských poslancov už zareagovala Demokratická strana, ktorá navrhuje podľa T. G. Masaryka nazvať súčasné Nábrežie arm. gen. Ludvíka Svobodu.

(brn)
Páčil sa vám článok?