Riaditeľka Centra právnej pomoci: Ľuďom v materiálnej núdzi pomáhame bezplatne

Dnes,
0

Zdroj: CPP

Páčil sa vám článok?

Ľuďom v materiálnej núdzi poskytuje bezplatne právne poradenstvo Centrum právnej pomoci. Klienti, ktorí spĺňajú podmienku nároku, sa môžu na centrum obrátiť napríklad vo veciach občianskoprávnych, rodinných, pracovnoprávnych, obchodných, ako aj v agende oddlženia. O fungovaní centra sme sa zhovárali s riaditeľkou Centra právnej pomoci JUDr. Annou Peťovskou PhD.

Akú bezplatnú právnu pomoc dokáže Centrum právnej pomoci poskytnúť svojim klientom?

Najviac sa klienti na centrum obracajú so žiadosťou o právnu pomoc v agende osobného bankrotu a v civilnej agende. Rozsah civilnej agendy asi pokrýva všetky pozitívne odvetvia práva. Samozrejme, hlavne sa klienti dožadujú právnej pomoci v konaní pred všeobecnými súdmi v občianskoprávnych, rodinných, pracovných a obchodných veciach. CPP je jedinečná a v našom európskom regióne jediná inštitúcia, ktorá poskytuje v zásade bezplatnú právnu pomoc nízkopríjmovej skupine obyvateľstva.

Aká je vyťaženosť bratislavskej kancelárie CPP?

Kancelária v Bratislave zaevidovala v roku 2023 610 žiadostí vo veci osobného bankrotu a 137 žiadostí súvisiacich s civilnou agendou.

Na bezplatnú právnu pomoc majú nárok osoby s príjmom do 1,4 násobku sumy životného minima. V prípade plnoletej fyzickej osoby je to teda do sumy 383,58 eur, čo je veľmi nízka suma, nemyslíte?

Už pri príprave projektu rozvoja centra, ktorý som ako uchádzačka výberového konania o pozíciu riaditeľa CPP musela predložiť, som si sama kládla otázku, ako je možné, že od prijatia zákona v roku 2005 sa hranica 1,4-násobku sumy životného minima, pokiaľ ide o bezplatnú právnu pomoc, nezmenila. V roku 2012 došlo čiastočne k náprave stavu tým, že sa zaviedla finančná spoluúčasť žiadateľa (max. 40 eur), ktorého príjem (prepočet na jednu plnoletú fyzickú osobu) presahuje 1,4-násobok sumy životného minima, ale neprevyšuje 1,6-násobok. Do jeho príjmu sa započítava aj príjem plnoletej osoby žijúcej so žiadateľom v spoločnej domácnosti, najčastejšie je to manželka. Konkrétne na novele zákona o poskytovaní právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi, a práve jednou zo základných zmien, ktoré navrhujeme, je zvýšenie hranice stavu materiálnej núdze v právnej pomoci bez finančnej účasti, aj s finančnou účasťou žiadateľa. Našou snahou je priblížiť bezplatnú právnu pomoc väčšiemu okruhu nízkopríjmového obyvateľstva.

O koľko by sa mala táto suma zvýšiť?

Bezplatná právna pomoc sa v súčasnosti poskytuje oprávneným osobám s príjmom do 1,4-násobku sumy životného minima (pri plnoletej fyzickej osobe do výšky príjmu 383,58 eur). V koncepcii, ktorú schválila vláda sa navrhuje zvýšenie tejto hranice na 1,8-násobok sumy životného minima (pri plnoletej fyzickej osobe do výšky príjmu 493,18 eur). V prípade právnej pomoci s finančnou účasťou, u ktorej klient presahuje dolnú hranicu 1,4 násobok, ale nepresahuje 1,6 násobok sumy životného minima, navrhujeme upraviť - zvýšiť výšku na 1,8 - 2,1 násobok sumy životného minima. Osoba s príjmom nad 2,1 násobku sumy životného minima by už nemala nárok na právnu pomoc, naďalej by však bola ponechaná možnosť priznať právnu pomoc z dôvodov hodných osobitného zreteľa.

Kedy by sa to reálne malo zmeniť?

Predpokladaná účinnosť je 1. januára 2025. Všetko závisí od schválenia príslušnej legislatívy.

V akých veciach vie pomôcť CPP

Civilná agenda:
v občianskoprávnych veciach (najmä v sporoch týkajúcich sa nájmu bytu, vysporiadania bezpodielového spoluvlastníctva manželov, nezaplatenia pôžičky, ochrany spotrebiteľa, náhrada škody, odstúpenie od zmluvy, neplatnosť zmluvy, darovacia zmluva, kúpa a predaj nehnuteľností, záložné práva, vecné bremená)
v rodinnoprávnych veciach (najmä určenie výšky výživného, zverenie dieťaťa do výchovy, rozvod, určenie otcovstva)
v pracovnoprávnych veciach najmä (napr. v sporoch týkajúcich sa neplatnosti výpovede, pracovných podmienok, nevyplatenie mzdy)
v obchodnoprávnych veciach najmä (napr. v spore z úverovej zmluvy s bankou, spore zo zmluvy o vkladovom účte)

Správne súdnictvo:
v konaní pred súdom v správnom súdnictve (napr. v konaní o preskúmanie rozhodnutia správneho orgánu, pri nečinnosti správneho orgánu),

Osobný bankrot:
oddlženie formou konkurzu a splátkového kalendára

(mc)

Páčil sa vám článok?