Majiteľ exotických potravín v Petržalke: Som z Indie, ale rád si dám aj bryndzové halušky

24.9.2024
0

Zdroj: mc

Páčil sa vám článok?

Možno ho poznáte. Promad (50) sa prisťahoval na Slovensko pred 26 rokmi za rodinou z Indie a od začiatku býva v Petržalke. Vo svojej predajni exotických potravín na Haanovej 12 v budove bývalej Prima banky ponúka Petržalčanom ázijské a indické potraviny. Život v najľudnatejšej bratislavskej mestskej časti si pochvaľuje.

Ako ste sa dostali do Európy a na Slovensko?

Na Slovensko som sa dostal tak, že tu žije moja rodina. Môj strýko sem prišiel za socializmu študovať. Ja som na Slovensko prišiel pracovať do jeho firmy, neskôr som sa zamestnal v inej spoločnosti a potom sme otvorili textil a orientálne veci z Indie.

V ktorom roku ste prišli?

1998.

A čo ste dovtedy robili v Indii?

Po strednej škole som pracoval v Dillí vo výrobe súčiastok pre autá.

Do inej krajiny ste sa nepresťahovali. Čo vás na Slovensku zaujalo, že ste tu zostali?

Tu sa mi páčilo. Bol som pozrieť aj západné krajiny, ale vrátil som sa naspäť. Cítim sa tu doma, mám tu rodinu a kamarátov. Páči sa mi príroda, ľudia, preto sme tu zostali.

Aké boli začiatky na Slovensku?

Bolo to náročné. Najmä jazykovo, ale pretože môj strýko má za manželku Slovenku, vďaka nim som to mal ľahšie, mal som sa na koho obrátiť, keď som potreboval niečo riešiť. A navštevoval som jazykový kurz.

Nestretávali ste sa na Slovensku s predsudkami, pretože ste cudzinec?

Voľakedy to možno bolo. Počul som to aj ja, ale nie som ten, koho by sa niečo také dotklo.

Chodievate ešte domov? Ako by ste opísali život v Indii pre človeka, ktorý tam nikdy nebol?

Sem tam domov cho­dievam, veď kto nechodieva domov rád. Sú tam rôzne majetkové vrstvy. Bohatí, možno desať percent, ale aj stredná trieda a potom veľa chudobných ľudí.

Zdroj: mc

Promad prevádzkuje v Petržalke exotické potraviny.

Ako vznikol nápad, že otvoríte v Petržalke obchod s exotickými potravinami?

V Petržalke som od úplného začiatku, teda od roku 1998. Pracovali sme s textilom, keď sa otvorili hranice, mali sme veľkoobchod, zásobovali sme obchody, ak si pamätáte, v Petržalke boli na terasách obchody. Z celého Slovenska chodili k nám kupovať. Prišli hypermarkety, čo menšie obchody likvidovalo a potom v roku 2008 kríza, ktorá sa dotkla každého.

Ako dlho máte otvorený obchod?

Tento obchod má 3 roky. Otvárali sme počas covidu, takže v nie najlepšom období, ale otvorili sme aj v meste. Žiaľ, nie je to to, čo bolo. Je to ťažké.

Európania majú ázijskú kuchyňu radi, ale ako ste na tom vy s európskou kuchyňou?

Ja mám veľmi rád európsku kuchyňu.

Aj bryndzové halušky?

Určite áno, dám si ich rád, len to neviem robiť.

Ako trávite v Petržalke voľný čas?

Keď mám čas, idem na Draždiak, prechádzame sa okolo, alebo popri Chorvátskom ramene, či bicyklom na hrádzu, alebo na pivo do krčmy.

(mc)

Páčil sa vám článok?