Martin Kližan: Každému som povedal pravdu od očí, aj keď to možno vyznelo nafúkane

19.7.2024
0

Zdroj: TASR - Dano Veselský

Páčil sa vám článok?

Porazil Nadala aj Djokoviča. O kvalitách tenistu rodeného Petržalčana Martina Kližana (35) niet pochýb. Po dvojročnej prestávke sa vrátil späť na tenisové dvorce a opäť žne úspechy.

Tenis je šport spojený s častým cestovaním po celom svete... aké sú, resp. aké bývali vaše návraty do rodnej Petržalky?

Vždy som sa po turnaji tešil na to, že idem domov. Domáce jedlá, kľud a priatelia. Žiaľ, musím dodatočne otvorene povedať aj to, že vždy, ako som prišiel domov, tak som mal pocit, ako by som prišiel do mesta, kde sa ľudia, ktorí majú na starosť Bratislavu, vôbec nestarali o napredovanie hlavného mesta.

Teraz ste sa vrátili k tenisu po dvojročnej prestávke, takže čo vás zlákalo späť na kurty?

V skratke, po 30 rokoch profesionálneho športovania ma to prestalo baviť. Dostal som po dvoch rokoch nový impulz a teda aj chuť sa znova vrátiť na tenisový okruh.

Návrat po dlhej pauze určite nie je ľahký. Ako, kde a koľko ste sa na návrat pripravovali?

Prípravu som začal už doma v Petržalke, ktorá trvala asi mesiac. Potom som išiel na tri mesiace náročnej prípravy do Ameriky na Floridu, kde sídli jedna z najlepších akadémií na svete. Odtiaľ som prišiel naspäť domov, kde som pokračoval v tréningu a následne som zahájil turnaje.

Od svojho reštartu ste vyhrali už 4 turnaje ITF a zahrali ste si aj na turnaji Bratislava Open 2024, na ktorom ste štartovali s tzv. divokou kartou. Ako sa vám hralo doma v Bratislave a čo vás čaká v najbližšom období?

V Bratislave sa mi hralo ako vždy veľmi dobre. Mám rád, keď ma prídu povzbudiť moji kamaráti, ľudia s ktorými mám dobrý vzťah a, samozrejme, deti, ktoré chcú niekedy dokázať to, čo ja.

Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Martin Kližan na Bratislava Open 2024.

Ste známy svojou priamou povahou a názormi, čo podľa viacerých brzdilo váš mimoriadny talent. Menili by ste niečo na sebe alebo svojom prístupe s odstupom rokov?

Neviem, prečo by názory mali brzdiť niečí talent. Je mi skôr do smiechu, keď niekto o druhom hovorí, koľko toho mohol dokázať a koľko nie. Myslím si, že človek dostane toľko, koľko si zaslúži. A verte mi, že byť 24. hráč na svete a mať šesť titulov na najsilnejšom okruhu sveta je pre mňa dosť veľké zadosťučinenie.

Keď už sme spomenuli povahu... stretávali ste sa s najväčšími hviezdami, takže aké vzťahy panujú na tenisovom okruhu medzi hráčmi?

Ja som známy tým, že mám naozaj so skoro každým hráčom nadštandardné vzťahy. Každý chcel so mnou trénovať, pretože som odmakal každý tréning. Ľudia ma majú radi preto, lebo sa nepotrebujem hrať na niekoho, kým nie som. Každému som povedal pravdu do očí a aj keď v niekoho očiach sa to možno zdá nafúkane, iní to berú opačne, že je to čistá duša s čistou povahou.

Zdroj: Archív M. K.

Martin Kližan.

V roku 2022 ste kandidovali na starostu Petržalky, preto sa ponúka otázka, čo by ste chceli na Petržalke zmeniť, zlepšiť a čo sa vám na nej páči?

Bolo to krásne obdobie, ktoré mi dalo veľa skúseností. Na Petržalke by som si vedel predstaviť veľa zmien, od výstavby viacero parkov, detských ihrísk, spojenie umelcov a základných škôl až po veľké projekty, ako je napríklad futbalový štadión. Chcem ale povedať, že si myslím, že Ján Hrčka robí všetko, čo je v jeho silách, aj keď bojuje proti primátorovi Vallovi v mnohých veciach.

Vráťme sa však späť k tenisu... ste hráč, ktorému sa podarilo poraziť hviezdy a dnes už legendy ako Djokovič či Nadal. Čo sa vám pri tých spomienkach vybavuje?

Vybavuje sa mi krásny pocit, pocit neprekonateľnej eufórie, ktorá sa nedá kúpiť za žiadne peniaze. Takisto pocit odmeny, ktorú som dostal za milióny nahratých úderov a rokov, ktoré sa nemohli zaobísť bez driny a odriekania.

Skúsme sa teraz pozrieť aj do budúcnosti, takže, aké sú momentálne vaše tenisové ciele?

Môj cieľ na tento rok je dostať sa medzi najlepších 250 tenistov sveta na konci roka, aby som sa dostal do kvalifikácie všetkých Grand Slamov na budúci rok, počnúc Australian Open v januári.

Čo by ste na záver odkázali mladým tenisovým nadšencom a celkovo mladým športovcom?

Chcel by som im odkázať, aby nezanevreli na šport, ktorý si vybrali a ktorý robia od svojho útleho veku. Počas dlhoročnej kariéry príde nespočetné množstvo sklamaní a prehier. Ale veľkosť športovca sa meria aj tým, že keď spadne, tak sa vie rýchlo postaviť a makať na svojom sne aj naďalej.

(mh)

Páčil sa vám článok?