ROZHOVOR Pediatrička z Bezručovej: O návšteve lekára dieťaťu neklamte, aj najmenšie deti vycítia náladu rodičov

28.6.2024

Zdroj: Poliklinika Bezručova

Páčil sa vám článok?

Deti zažívajú počas prvých rokov svojho života veľké zmeny, mnohé z nich ovplyvňujú aj ich zdravie. Viete, kedy sa obrátiť na lekára? Ako dieťa pripraviť na návštevu pediatra alebo na čo myslieť v horúcich letných mesiacoch, ktoré sú pred nami?

Aj na tieto otázky odpovedala vedúca lekárka Pediatrického centra Bezručova MUDr. Jana Görcsová.

S akými najčastejšími ochoreniami sa stretávate vo vašej ambulancii?

Detská ambulancia sa po celý rok stretáva s pomerne širokým spektrom ochorení u detí. Súvisí to čiastočne aj s tým, že v našej starostlivosti sú deti od narodenia až do ukončenia strednej školy. Je to naozaj dlhé obdobie, počas ktorého deti zažívajú veľké zmeny, napríklad nástup do detského kolektívu, čo často zmení chorobnosť dieťaťa. Dôležitou súčasťou našej celoročnej práce sú však aj preventívne prehliadky, ktoré sú intenzívne najmä prvé dva roky. Spolu s rodičmi sledujeme vývoj dieťaťa a riešime prípadné ťažkosti, nielen zdravotné, ale aj motorický vývoj, rozvoj reči, sociálnych zručností, adaptácia na kolektív, ťažkosti s učením, stravovanie a veľa ďalších.

Niektorí rodičia často zápasia s tým, že si ich deti prinesú nejaký vírus či ochorenie zo škôlky. Čím to je? Dá sa tomu vôbec vyhnúť?

S nástupom do detského kolektívu sa dieťa z dovtedy pomerne izolovaného prostredia rodiny dostáva do prostredia s pestrou škálou nových infekčných podnetov a začína si budovať imunitu prekonávaním ochorení. Avšak podľa imunológov pri 6 až 8 ochoreniach do roka s nezávažným priebehom nejde o zvýšenú chorobnosť, ktorá by si vyžadovala špeciálnu liečbu a vyšetrenia. Zväčša ide o respiračné ochorenia ako soplíky a kašeľ. Viem, že rodičov neteší, že každé dva až tri týždne vypadnú z práce a že dieťa je prvú škôlkarskú jeseň viac doma ako v škôlke, ale treba sa na to pozerať aj z tej druhej, možno pozitívnejšej stránky, že si týmto spôsobom budujú imunitu.

Zdroj: Poliklinika Bezručova

Ako sa s tým vysporiadať? Čo môže pomôcť v domácej starostlivosti?

Budovanie a posilňovanie imunity začína hneď po narodení tým, že dieťa je aspoň 6 mesiacov dojčené, do troch rokov života stravu dieťaťa riadia rodičia podľa odporúčaní ako je včasné zavádzanie príkrmov, úprava jedálnička, ovocie, zelenina, vynechanie alebo obmedzenie sladkostí, správny pitný režim a podobne. Od troch rokov je možné deti otužovať, dovtedy majú mať správny denný režim s dostatkom pobytu na čerstvom vzduchu a dostatkom spánku.

A čo teda pri nástupe do škôlky?

Pred nástupom do detského kolektívu môžeme posilniť imunitu dieťaťa podávaním prírodných látok na posilnenie imunity, treba sa však poradiť v ambulancii, čo bude dieťaťu najlepšie vyhovovať. A keď už dieťa aj ochorie, správne ošetrovanie môže skrátiť priebeh choroby – dôležitý je dostatok tekutín, podávanie vitamínov, homeopatík alebo liekov na zmiernenie príznakov, dôkladná hygiena nosa, prípadne konvičkovanie a veľa čo najpríjemnejšieho oddychu.

Aké príznaky by rodič nemal podceňovať a mal by už vyhľadať lekára?

Väčšinu bežných nákaz skúsení rodičia zvládajú doma. Nedá sa striktne určiť, kedy má dané dieťa vyšetriť lekár, ale vo všeobecnosti platí, že ak príznaky ako je teplota, kašeľ, hnačka, zvracanie, bolesti bruška či hlavy pretrvávajú napriek liečbe dlhšie ako 48 hodín, je návšteva ambulancie potrebná. Samozrejme u kojencov a malých detí, ktoré svoje ťažkosti nevedia popísať, je dobré navštíviť ambulanciu aj vtedy, keď ťažkosti netrvajú takto dlho a tiež v prípade, keď je dieťa malátne, výrazne spavé alebo reaguje neprirodzene, napríklad nejaví o nič záujem, odmieta tekutiny alebo jedlo. Každý rodič najlepšie pozná svoje dieťa a v prípade nejasností ohľadom zdravotného stavu alebo liečby vieme rýchlo konzultovať s rodičom aj cez telefón alebo e-mail, prípadne zvážiť nutnosť okamžitého vyšetrenia v ambulancii.

Zdroj: Poliklinika Bezručova

Ako u vás v Pediatrickom centre Bezručova prebieha vyšetrenie?

Priebeh návštevy závisí aj od jej samotného dôvodu. Ak príde dieťa na prevenciu, je zdravé a nič ho netrápi, máme čas trocha sa pohrať, pripraviť „odmeny“ – omaľovánky, nálepky a hravou formou dieťa vyšetriť. V prípade choroby sa snažíme rýchlo a šetrne dieťa vyšetriť aj s prípadnými odbermi alebo výtermi, aby sa čím skôr vrátilo do domáceho prostredia. Vždy oceňujeme pomoc rodičov, keď dieťa upokojujú a snažia sa, aby návštevu u lekára vnímalo čo najpozitívnejšie.

Ako dieťa pripraviť na návštevu lekára? Máte pre rodičov nejaké tipy a odporúčania?

Tak ako dospelí, aj deti sú osobnosti a niektorým robí problém vyzliecť sa v cudzom prostredí a nechať sa vyšetriť, hoci ide „iba“ o preventívnu prehliadku a nič bolestivé nehrozí. Preto veľmi vítame spoluprácu s rodičmi, keď s malými deťmi doma dopredu hravou formou „nacvičujú“ priebeh návštevy u lekára, napríklad sa hrajú na pani doktorku a pacienta, raz vyšetruje dieťa, raz rodič a podobne.

Ako je to u starších detí?

V tomto prípade je dobré zrozumiteľne vysvetliť dôvod návštevy ambulancie. Ak ide dieťa na očkovanie, treba mu primerane veku vysvetliť, čo a prečo sa bude robiť a prípadne pripraviť drobnú odmenu, napríklad nejakú zaujímavú spoločnú aktivitu či obľúbené jedlo. V žiadnom prípade nie je vhodné klamať dieťaťu, tváriť sa ustarane a prejavovať znepokojenie, lebo aj najmenšie deti vycítia náladu rodičov a zvyšuje sa ich stres.

Zdroj: Poliklinika Bezručova

Blíži sa sezóna dovoleniek, teploty budú zrejme stúpať. Ako dbať na zdravie dieťaťa počas leta, keď hrozia aj úpaly či dehydratácia?

Počas leta sa spektrum ochorení u detí trochu mení, je menej infekcií dýchacích ciest a objavujú sa ochorenia súvisiace s letnými činnosťami – rôzne tráviace ťažkosti zo stravy, cestovania, kúpania, kožné ťažkosti ako popálenia zo slnka, uštipnutia hmyzom, poranenia kože pri športovaní a úrazy. Rodičia by mali predovšetkým zvýšiť opatrnosť, vždy musia vedieť kde a čo robia ich deti. Ak športujú, musia mať primeranú výbavu a dozor. Konzumovať odporúčam radšej potraviny, ktoré nepodliehajú rýchlemu kazeniu, napríklad čerstvé ovocie a zeleninu. Už aj u najmenších detí treba dbať na dostatočný prísun tekutín, rozumne upravovať pobyt na slnku, chrániť kožu pred hmyzom a slnkom vhodnými prostriedkami. Naša ambulancia, ako aj väčšina detských ambulancií, funguje aj počas leta, takže stále vieme rodičom a detským pacientom poradiť a pomôcť. Všetci si však želáme, aby sme sa stretávali len na tých preventívnych prehliadkach a počúvali iba veselé prázdninové zážitky.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah

Páčil sa vám článok?