ROZHOVOR: Dávid Šajben sa prepracoval z petržalského gymu do sveta profesionálneho MMA

19.6.2024
0

Zdroj: Archív D. Š.

Páčil sa vám článok?

V marci zažil v rodnej Bratislave svoju profi premiéru. V zápase organizácie RFA, v prvom kole na submisiu, ukončil svojho súpera a zrekonštruovaná športová hala na Pasienkoch sa otriasala v základoch. O čoraz populárnejších bojových športoch sme sa porozprávali s talentovaným bojovníkom Dávidom Šajben (25).

Čo ty a Petržalka? Aký máš k Petržalke vzťah?

Keďže trénujem v gyme Hanuman v petržalskom Ovsišti, mám k Petržalke veľmi dobrý a pozitívny vzťah. Začal som do Petržalky chodiť pred cca 11 rokmi na tréningy thajského boxu. Neskôr som si tu našiel aj partiu, s ktorou sme sa tu stretávali a spoločne športovali.

Momentálne sú MMA a bojové športy veľmi populárne... kedy a ako si začínal ty?

Ja som začal s bojovým športom, konkrétne s thajským boxom pred 11 rokmi a neskôr som prešiel na MMA. Tomu sa venujem už asi 4-5 rokov.

Máš v MMA nejaký vzor alebo vzory?

Nemám práve vyložený vzor, ale skôr obľúbených zápasníkov, ktorí majú podobnú váhu a štýl ako ja. Pri ich sledovaní sa snažím niečo pochytiť. Môžem sa priznať, že v podstate od nich obkukávam techniky a štýl ako zápasia.

Je ti bližší boj v postoji alebo grappling a submisie?

Nakoľko som sa venoval thajskému boxu, ktorý je hlavne o postoji, tak sa radšej držím hore. Ale nemám problém ani s grapplingom a technikami na zemi. Napokon, pár výhier mám už aj na submisie. Dokonca aj svoju premiéru v profi zápasoch som ukončil submisiou na zemi.

Viem, že chodievaš na kempy do zahraničia, napr. Thajska... ako si sa k tomu dostal?

Na kemp do Thajska som sa dostal prvýkrát s vtedy ešte tímovým kolegom. Chceli sme vyskúšať kolísku tohto športu (pozn. thajský box), tak sme sa zobrali, kúpili letenky a išli trénovať. Jednoducho žiadne veľké prípravy, skôr dobrodružstvo. Ale do Thajska chodím dodnes a veľmi rád, lebo sú tam vynikajúce podmienky na tréning.

Popri tréningoch a kempoch asi nemôžeš mať prácu niekde v kancelárii a v našich podmienkach sa ani netočia v tomto športe peniaze ako v UFC... ako to finančne zvládaš? Pracuješ niekde?

Samozrejme to nie je jednoduché. Kempy, tréningy, strava, regenerácia, to všetko si vyžaduje financie. Ja mám celkom šťastie, lebo s tým všetkým mi pomáhajú sponzori. Aj touto cestou im teda ďakujem za podporu.

MMA je tvrdý šport, pri ktorom sa nedá vyhnúť zraneniam... vyradilo ťa už nejaké zranenie ma dlhšiu dobu? Nebojíš sa, že ťažké zranenie ti môže ukončiť kariéru?

Áno, je to síce tvrdý šport, ale riziko zranenia existuje pri každom športe. Vždy sa však snažím držať telo pokope, starať sa o seba a hlavne nezanedbávať regeneráciu. Čo sa má stať, sa stane, takže nejako sa toho neobávam.

Čo považuješ za svoj doteraz najväčší úspech?

Mojimi najväčšími úspechmi, sú zatiaľ moje zápasy na Slovensku, kde som neporazený v amatérskych zápasoch a momentálne aj v profi organizáciách. Určite nebudem proti, keď to tak ešte nejaký čas zostane (úsmev).

Aký je Tvoj odkaz chlapcom a dievčatám, ktorí by sa chceli venovať MMA?

Hlavne nech sa toho neboja a určite to vyskúšajú. Aj keď mnohí ľudia môžu mať voči bojovým športom predsudky, tak ja som presvedčený, že ich to naučí tvrdej drine a disciplíne. A to sa im zíde aj v bežnom živote, nielen v tom športovom.

(mh)

Páčil sa vám článok?