Občania majú obavy z mafiánskych praktík

6.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

Obavy, že požiar rodinného domu na Timravinej ulici z 26. februára má zastrašiť občianskych aktivistov, vyjadrujú oficiálne i súkromne obyvatelia severnej strany Hradného vrchu.

Podľa doteraz dostupných informácií požiar založil neznámy páchateľ, keď v noci polial a následne zapálil krov strechy rodinného domu. Nik síce nebol zranený, ale plamene úplne zničili strechu domu, prvý odhad škôd hovoril o dvojmiliónovej škode. O tomto predbežnom závere informovala aj policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

Redakcia Bratislavských novín dostala v súvislosti s touto udalosťou výzvu občianskeho združenia Hrad - Slavín, v ktorej sa konštatuje, že „...podľa všetkého bol požiar založený úmyselne a z pomsty“. Poškodený majiteľ domu je totiž jedným z členov vedenia tohto združenia, ktoré sa účinne bráni bezohľadnej investorskej činnosti. Združenie dosiahlo niekoľko zmien v navrhovanom územnom pláne zóny, ktorá je veľmi atraktívna pre developerov. Verejnosť lokality vníma preto založenie požiaru ako nátlak a zastrašovanie aktivistov.

Členovia združenia v spoločnom stanovisku vyjadrujú zhrozenie nad tým, že rodina prišla o strechu nad hlavou a teraz sa obáva o svoje životy. „Súčasne si však uvedomujeme, že plameň na streche domu na Timravinej ulici sa netýkal len obyvateľov toto domu, ale aj nás všetkých... pretože tento plameň je posolstvom síl destabilizujúcich základy právnej a demokratickej spoločnosti.“

Aktivisti z Mudroňovej pripomínajú, že sa proti podobným počinom treba postaviť hneď v počiatku a vyzývajú všetkých občanov a inštitúcie, aby vyjadrili solidaritu s postihnutou rodinou a dožadovali sa čo najrýchlejšieho vyšetrenia prípadu a prísneho potrestania páchateľov.

„O tomto probléme sa chceme už o pár dní rozprávať s pánom starostom a poslancami aj na stretnutí, ktoré malo byť pôvodne venované len našim pripomienkam k návrhu územného plánu,“ hovorí Anton Hrdlička, predseda združenia. Predpokladá veľkú účasť obyvateľov lokality na tejto schôdzi a verí, že samospráva urobí účinné kroky na ochranu bezpečnosti obyvateľov a aj práva vyjadriť a presadzovať svoj názor.

(gub)

FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?