Samospráva dala odstrániť nelegálne pútače

27.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Pracovníci staromestského miestneho úradu odstraňovali minulý týždeň reklamné pútače v pešej zóne, ktoré bez povolenia zaberali priestor pred prevádzkami v Starom Meste. Keďže mnoho prevádzok malo reklamné pútače bez povolenia, úrad v rámci kontroly, ktorú urobil 8. až 12. februára, vyzval vlastníkov, aby nelegálne pútače z miestnych komunikácií odstránili.

Hovorkyňa Miestneho úradu Staré Mesto Alena Kopřivová nás informovala, že mestská časť, ktorá má kompetencie cestného správneho orgánu, pozbierala reklamné pútače 21. februára a uložila ich na Miestny úrad na Medenú ulicu. Zamestnanci úradu za asistencie mestských policajtov naložili počas tohto dňa desať kusov nelegálnych pútačov na korbu nákladného auta. Niektorí podnikatelia ich predtým schovali do brán, iní len opreli o fasádu. Podľa A. Kopřivovej to zopár z nich komentovalo v tom zmysle, že im mestská časť bráni v podnikaní. Miestny úrad ale podľa nej vydal doteraz len päť povolení na reklamné zariadenia na základe žiadosti vlastníkov prevádzok. „Po uhradení poplatku za odvoz a skladné budú žiadateľom vrátené,“ uviedla A. Kopřivová.

V súčasnosti eviduje miestny úrad šesť žiadostí na zabratie priestoru na miestnej komunikácii, z nich cestný orgán zatiaľ nevydal ani jedno povolenie.

Staromestská samospráva pripravuje zmenu vlastného záväzného nariadenia o pešej zóne, ktoré má upraviť aj túto problematiku. V návrhu sa zakazuje na všetkých uliciach pešej zóny umiestňovať prenosné reklamné, informačno-navigačné a propagačné zariadenia. Takéto zariadenia môžu použiť prevádzkovatelia v rámci ohraničenej plochy exteriérového sedenia. Zákaz by sa mal podľa hovorkyne Starého Mesta týkať napríklad aj kvetináčov, chladničiek s nápojmi a podobne.

Zástupcovia mestskej časti sa stretli s podnikateľmi v pešej zóne a o návrhu ich informovali. Poslanci staromestského miestneho zastupiteľstva by sa mali zmenami v nariadení o pešej zóne zaoberať na zasadnutí 27. marca.

(rob)

FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?