Razia v klube WAX2: Primátor Vallo je rozhorčený, vyjadrila sa i polícia

29.9.2024
0

Zdroj: Polícia SR

Páčil sa vám článok?

Predstavte si, že idete stráviť príjemný večer do hudobného klubu. Akciu, na ktorú ste si kúpili lístky a tešili sa mesiace, však preruší policajná razia a vy budete aj dve hodiny stáť s rukami opretými o stenu. Presne to zažili v noci z piatka na sobotu návštevníci klubu WAX2 (Štúrova 3, budova "Luxorky") v bratislavskom Starom Meste.

V klube malo vystúpiť viacero zahraničných i domácich DJ-ov, z dlho pripravovanej akcie však po zásahu policajtov nebolo nič. 

"Keď som sa dozvedel o piatkovej razii v klube WAX2, požiadal som svojich kolegov, aby preverili jej priebeh. Dôrazne budem od kompetentných žiadať vysvetlenie, aký bol na ňu dôvod a za akých okolností podnet na raziu vznikol," vyjadril sa na sociálnej sieti primátor Bratislavy Matúš Vallo s tým, že obdobné demonštrácie sily si pamätáme z 90-tych rokov.

"Verím, že dnes si už nikto nemôže myslieť, že by finančná správa mala ísť kontrolovať vydávanie bločkov zákazníkom s desiatkami kukláčov a dve hodiny držať návštevníkov klubu opretých o stenu s rukami nad hlavou. Akým právom? Nerobme, prosím, z hudobných klubov v našom meste miesta kriminality, keď zároveň štát nezvláda riešiť kriminalitu na iných miestach, na ktorú dlhodobo aj naši obyvatelia upozorňujú. Nepomôže to dôveryhodnosti žiadnej zúčastnenej policajnej zložky a zbytočne traumatizuje ľudí, ktorí sa v dobrej viere a s dobrým úmyslom prídu do klubu baviť," dodal Vallo. 

Portál Startitup získal výpovede niekoľkých ľudí, ktorí túto policajnú akciu zažili na vlastnej koži. „Boli sme vo Waxe, rozprávali sa s kamošmi, pili sme pivo, keď zrazu krik, hudba prestala, svetlá sa rozsvietili a všetci sme dostali príkaz dať ruky nad hlavu a ísť k stene. Všetci sme sa rozostavili a nastalo ticho. Nemohol si sa ani poškriabať, otočiť hlavou, sledovali nás, ruky mi tŕpli, ale museli ostať nad hlavou. Jeden z policajtov na mňa zavrčal: ‚Čo sa otáčaš, nejaký si nervózny, ne?‘,“ opísal jeden z návštevníkov. Niektorí ľudia, hoci nemali pri sebe nič nelegálne, museli takto stáť aj dve hodiny.

„Na akcii mali vystúpiť štyria zahraniční hostia, ani jeden nehral. Zásah trvajúci dve a pol hodiny zmaril trojmesačnú prácu organizátora, nemám slov,“ vyjadril sa klub WAX2 pre portál Refresher.

K policajnej razii sa dnes vyjadrila aj polícia. "V sobotu (28.09.2024) krátko pred 00.30 h sa v jednom z podnikov v centre Bratislavy uskutočnila súčinnostná akcia, na ktorej sa na základe žiadosti príslušníkov Finančnej správy Slovenskej republiky zúčastnili okrem mobilnej jednotky Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru aj policajti Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave I," uviedol policajný hovorca Michal Szeiff. 

Akcia bola podľa neho zameraná na kontrolu vydávania príjmových dokladov ako aj problematiku e-kasy, pričom policajti prvého bratislavského okresu sa zamerali na odhaľovanie násilnej ako aj drogovej trestnej činnosti.

" Počas doby trvania akcie boli na viacerých miesta v priestoroch podniku zaistené plastové vrecká s obsahom bielej kryštalickej látky. Vrecká policajti zaistili u viacerých osôb, ale napríklad aj na DJ-skom pulte či na tanečnom parkete, kam ich návštevníci podniku odhodili po príchode policajtov. Pravdepodobnú prítomnosť omamných a psychotropných látok vo vreckách na mieste označili aj služobné psy, špecializované na odhaľovanie omamných a psychotropných látok," dodal Szeiff. 

Policajti na akcii nakoniec zadržali päť ľudí, ktorých odviedli na policajné oddelenie. Polícia následne začala v piatich prípadoch trestné stíhanie vo veci trestného činu neoprávneného prechovávania omamnej a psychotropnej látky. Zadržaných prepustili na slobodu.

Foto je ilustračné. 

(ms)

Páčil sa vám článok?