Akú máte šancu na prežitie? Pozrite si prepočty rizík pri zrážke auta s chodcom v závislosti od rýchlosti

30.8.2024

Zdroj: FB Políca SR- Bratislavský kraj

Páčil sa vám článok?

Dopravná situácia v hlavnom meste bude po dovolenkovom období od pondelka opäť výrazne hustejšia. Pripravte sa preto na možné meškania. Namiesto dobiehania strateného času rýchlou jazdou, vyrazte z domu o pár minút skôr. Vyššia rýchlosť vám ušetrí len pár sekúnd, no môže výrazne ohroziť životy ľudí.

"Návrat do zamestnaní a aj školských lavíc prináša výrazne väčší nápor na dopravnú infraštruktúru v Bratislave. Okrem väčšieho počtu vodičov a šoférok sa na cestách objaví aj viac vozidiel verejnej dopravy. Cesta do zamestnania sa preto prirodzene predĺži. Radi by sme preto vyzvali všetkých motoristov, aby v prvom rade zvážili ponechanie vozidiel doma a využili radšej verejnú dopravu. Ak sa rozhodnete ísť do vášho cieľa motorovým vozidlom, vyrazte skôr a nesnažte sa dobiehať stratené minúty rýchlejšou jazdou," priblížil vedúci oddelenia komunikácie Mestskej polície Bratislava Peter Borko.

Ak zrazíte človeka v 30 kilometrovej rýchlosti, tak je desaťpercentná šanca, že ho usmrtíte. Ak však idete rýchlosťou 50 kilometrov za hodinu, tak chodca zabijete v 9 z 10 prípadoch. Aj s takýmito výsledkami prišiel Švédsky národný inštitút pre výskum ciest a dopravy.
Rýchlosť pri brzdení sa samozrejme znižuje. Aby ste zastali úplne, tak pri 50 kilometroch za hodinu bude vaša brzdná dráha dlhá 16 metrov. Prirátajte k tomu ešte váš reakčný čas. Kým vôbec zareagujete, prejdete 21 metrov.
Ak na dvoch kilometroch pôjdete namiesto päťdesiatky sedemdesiatkou, tak ušetríte len 42 sekúnd. Ak vám vybehne spoza zaparkovaného auta dieťa, tak brzdiť začnete až po dvoch sekundách, keď prejdete 39 metrov. Vozidlo zastavíte až po 71 metroch. Šance na prežitie? Minimálne.

Šanca na prežitie chodca po zrážke autom

30 kilometrov za hodinu = 90% šanca na prežitie
40 kilometrov za hodinu = 60% šanca na prežitie
50 kilometrov za hodinu = 10% šanca na prežitie

Brzdné dráhy vozidiel za sucha s reakčným časom

Pri rýchlosti 40 kilometrov za hodinu prejde vodič 17 metrov, kým začne brzdiť. Auto zastane po 10 metroch.
Pri rýchlosti 50 kilometrov za hodinu prejde vodič 21 metrov, kým začne brzdiť. Auto zastane po 16 metroch.
Pri rýchlosti 60 kilometrov za hodinu prejde vodič 33 metrov, kým začne brzdiť. Auto zastane po 23 metroch.
Pri rýchlosti 70 kilometrov za hodinu prejde vodič 39 metrov, kým začne brzdiť. Auto zastane po 32 metroch.
Pri rýchlosti 80 kilometrov za hodinu prejde vodič 56 metrov, kým začne brzdiť. Auto zastane po 41 metroch.
Pri rýchlosti 90 kilometrov za hodinu prejde vodič 63 metrov, kým začne brzdiť. Auto zastane po 52 metroch.

Mestskí policajti budú pomáhať pri školách

Mestská polícia Bratislava posilňuje výkon služby a s pešími hliadkami, ktoré budú pomáhať pri priechodoch pre chodcov a s usmerňovaním dopravy pred základnými školami sa budete môcť stretnúť vo všetkých mestských častiach. "Avšak ani s pomocou Policajného zboru nedokážeme byť pred každou školou. Aj preto apelujeme na vodičov a šoférky, aby vyrazili v pondelok skôr a nenaháňali sa cestou do zamestnaní.
Dbajte na bezpečnosť chodcov. Zastavujte pred priechodmi, buďte obzvlášť obozretní v okolí škôl. Dávajte prednosť prostriedkom verejnej dopravy, ktoré vychádzajú zo zastávok, buďte ohľaduplní aj k ostatným šoférkam a vodičom," dodal Borko.

(ms)

Páčil sa vám článok?