Prekvapivé zistenie: Jozef H. obvinený z vraždy na Prievozskej je synom jedného z najznámejších bratislavských vrahov

7.1.2024
0

Zdroj: FB J. H.

Páčil sa vám článok?

Kuchár Jozef H., ktorý mal v priebehu uplynulého týždňa v byte na Prievozskej v bratislavskom Ružinove surovo zavraždiť svoju partnerku Patríciu a vyrezať jej z tela orgány vrátane srdca, je synom beštiálneho vraha Štefana Pantla, ktorého odsúdili na trest smrti a v roku 1981 aj popravili. Zistila to TV JOJ.

Že ide o otca a syna, potvrdilo TV JOJ viacero nezávislých zdrojov. 

Pantla, ktorý zabíjal ako 25-ročný, odsúdili za vraždy, znásilnenia a krádeže. Bol ženatý, mal malého syna a podľa informácií TV JOJ je ním práve obvinený Jozef H., ktorý mal v tom čase  iba tri roky. 

O Štefanovi Pantlovi sme v roku 2019 písali aj v Bratislavských novinách v našej "rubrike" Po stopách najkrvavejších zločinov, pričom sme informácie čerpali zo seriálu RTVS Najväčšie kriminálne prípady Slovenska. Navštívili sme i miesta zločinov a zdokumentovali, ako po rokoch vyzerajú dnes. Konkrétne o Štefanovi Pantlovi sme písali v tomto článku:

Kým vraždil prvýkrát, mal Pantl za sebou viacero útokov na ženy i znásilnenia, ktoré sa mu prepiekli. Napríklad v januári 1979 v jednom z bytov na Dolných honoch pri oslave 31. narodenín. Neoslavoval však vtedy 24-ročný Štefan, ale Anna, s ktorou sa dovtedy nepoznal. V byte sa nachádzal i Annin brat Miro a priateľka Anička. Tí však v priebehu večera odišli kúpiť ďalšie víno. Štefan využil situáciu, keď zostal v byte s Annou sám. Odrazu ju požiadal, aby sa s ním vyspala, čo ona rezolútne odmietla. Zobral preto z kuchyne nôž a priložil jej ho ku krku. "Tak ma zabi, ale ja to neurobím.  A Miro s Aničkou dosvedčia, že si to bol ty," povedala mu Anna. "Tak zabijem aj ich," reagoval Pantl.

Zdroj: RTVS - Najväčšie kriminálne prípady Slovenska

Štefan Pantl pri rekonštrukcii vraždy.

V tej chvíli sa dvojica vrátila do bytu a Anna im okamžite prezradila, čo sa za ich neprítomnosti dialo. Miro ho z bytu  vyhodil. Anna sa rozhodla všetko ohlásiť na políciu, vyšla z bytovky, no na políciu nedošla. Pantl ju na ulici prepadol a vyhrážal sa, že ju i jej brata zabije, udieral jej hlavu o železné zábradlie, a tak sa zo strachu rozhodla, že nič neohlási.

​Pantl mal toho za sebou viac. V lete 1978 na kúpalisku Lido (pri Dunaji za Starým mostom smerom k dnešnému Mostu Apollo) surovo zbil a brutálne znásilnil spolužiačku svojej sestry Martu, s ktorou sa sem po chvíľach strávených vo vinárni vydal na prechádzku.

Zdroj: FB J. H.

Jozef H., ktorý mal brutálne zavraždiť partnerku na Prievozskej, je podľa TV JOJ synom Štefana Pantla.

​V priebehu roka napadol a pokúsil sa znásilniť tri ženy, ale ani jedna to neohlásila. K jeho najhroznejšiemu zločinu však došlo v noci z 12. na 13. septembra 1979. V ten deň dve kamarátky z ubytovne Oľga H. a Vlasta M. spoločne s kamarátmi Karolom a Ikom popíjali v legendárnej pivárni Ponorka na Tobruckej ulici.

Odtiaľ sa po záverečnej presunuli do kaviarne v hoteli Krym, ktorý sa nachádzal o pár desiatok metrov ďalej.

​Tu sa k spoločnosti pripojil aj Štefan Pantl, ktorý bol Karolovým známym. Ten sa rozhodol, že pozve Vlastu k sebe na byt na  Bezručovej. Tá sa však bála a dala mu podmienku, že pôjde iba vtedy, keď sa pridá aj Oľga. Trojica sa presunula na Pantlov nový byt na Bezručovej ulici. Chvíľu ešte popíjali, Oľga následne zaspala v obývačke. Vlasta si odišla ľahnúť do spálne. Tu za ňou prišiel budúci vrah a žiadal ju o sex, čo ona odmietla a následne zaspala. Pantl sa presunul do obývačky, kde zobudil a obťažoval Oľgu, ktorá ho taktiež odmietla.

Zdroj: ms, rtvs

Vraždu spáchal Pantl tu, v byte na Bezručovej ulici v Starom Meste. 

Následne si dal sprchu a obliekol si župan, opasok županu však držal v rukách. Následne Oľgu znásilnil a opaskom zaškrtil. Potom sa vybral za Vlastou do spálne, zobudil ju a niekoľkokrát surovo znásilnil. Po čine ju doviedol do obývačky, kde ju donútil, aby sa na intímnych miestach dotýkala mŕtvej Oľgy.

Zdroj: RTVS

Pantl pri rekonštrukcii vraždy.

​Následne Vlaste omotal okol krku opasok a vyviedol ju na prázdnu ulicu. Bolo pol piatej ráno. ​Pri Umelke sa jej však podarilo vyšmyknúť a dala sa na útek. "Rozbehla sa veľmi rýchlo, myslel som, že mi ujde, ale mal som šťastie, pretože zakopla a spadla," vypovedal neskôr o svojom čine Pantl. Vrhol sa na ležiacu Vlastu, schytil palicu a tlačil jej na krk, až kým ju nezahrdúsil. Následne jej palicu vrazil do vagíny.

Následne sa vrátil na Bezručovu. Telo Oľgy si prehodil cez plece a odniesol ho taktiež k násypu pri Umelke. Nikto ho pri tom nevidel.

Zdroj: RTVS - Najväčšie kriminálne prípady Slovenska

Zavraždená Oľga.

Mŕtvoly Vlasty a Oľgy našli po dvoch dňoch. Vyšetrovanie postupovalo rýchlo, svedkovia vedeli, s kým dievčatá večer odišli, k Pantlovi viedli všetky stopy. Štefan napriek tomu naďalej žil normálnym životom, dokonca za bony, ktoré zobral obeti, si s manželkou nakúpili v Tuzexe. Svojej žene daroval aj retiazku so srdiečkom, ktorú strhol z krku Oľge. Vrah to však nervovo nevydržal a svojej manželke sa priznal. Tvrdil však, že na vraždu Oľgy ho naviedla Vlasta a napokon musel zabiť a ju. Manželka Božena Pantla pred políciou kryla, tvrdila, že manžel spal s ňou v novom byte. On sa však policajtom krátko po zadržaní so všetkým priznal.

Za svoje činy odsúdený na trest smrti, poprava bola vykonaná 30. júla 1981.

(ms)

Páčil sa vám článok?