Proti prejavom rasizmu treba rázne zakročiť

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Nedávno pri príležitosti osláv vzniku tzv. slovenského štátu sme sa z médií dozvedeli o spokojnosti s prácou a zásahmi polície proti príslušníkom hnutia skinheads a ostatným pravicovým radikálom a neonacistom podporujúcim rasizmus a iné formy neznášanlivosti.

Krátko na to polícia zatkla mladíka, ktorý na verejnosti zdravil nacistickým pozdravom „Sieg heil!“. Človek by mal teda nadobudnúť dojem, že sa u nás v tejto oblasti niečo deje. Ja osobne som sa však presvedčil o opaku a to na Veľkonočný pondelok, keď z tmavého espressa U Laca na Nobelovom námestí v Petržalke asi o 23.40 vyšla skupinka asi dvanástich vyholených urastených a podgurážených mladíkov, ktorí začali z plného hrdla ručať ako divá zver a hneď na to zborovo kričať „Sieg heil!“ a heslá ako cigáň, vražda, špinu zabiť... Možno si poviete, že na tom nie je nič neobvyklé. Vari by ani nebolo, keby vonku nebolo ticho a asi 150 metrov oproti nebola policajná stanica Petržalka - sever a službukonajúci policajt nemal otvorené okno, cez ktoré nemohol nepočuť vyčíňanie trvajúce viac ako 15 minút.

Ako je to u nás v skutočnosti s potláčaním takýchto prejavov? Máme predsa príslušné zákony, ktoré v takýchto prípadoch umožňujú kompetentným orgánom konať. Myslím si však, že ďaleko zaostávajú za úrovňou vyspelej Európy. Ak tento problém zanedbáme, prerastie nám cez hlavu. Veď ktovie či spomínaná skupina nemala stretnutie, kde sa venovali osvojovaniu si a rozvíjaniu nacistických myšlienok. A čo budeme robiť, ak sa začnú vyzbrojovať a podnikať ešte drastickejšie útoky proti rôznym, nie vždy rasovo odlišným skupinám.

Páčil sa vám článok?