Bratislavou sa šírila správa o náleze tela ďalšej umučenej ženy - polícia ju označila za HOAX!

23.11.2019

Zdroj: FB Polícia Slovenskej republiky

Páčil sa vám článok?

V piatok večer sa najmä na sociálnych sieťach začala vo veľkom zdieľať správa o tom, že v Bratislave sa našlo v krátkom čase už tretie ženské telo, pričom táto osoba mala byť umučená, ale polícia nález mŕtvoly tají. Ešte v noci vydala Polícia SR na svojom facebooku stanovisko, v ktorom označila tieto informácie za HOAX a šírenie paniky!

"V piatok večer ste nás doslova zaplavili screenshotmi o správe, podľa ktorej polícia v Bratislave tají, že sa našlo ďalšie telo ženskej osoby, ktorá mala byť umučená. Naše zapieranie má byť podľa týchto správ vecou taktiky v súvislosti s reálnym zločinom spáchaným na slečne Viole. Nič z tohto nie je pravda, čo sme si preverili operatívne aj v pokročilej nočnej hodine cez Polícia SR - Bratislavský kraj. Ide o mimoriadne závažnú dezinformáciu, teda hoax. Šíri sa hlavne vo forme Stories na Instagrame, ale je už aj na Facebooku. Dosah môžeme rátať v desiatkách tisíc ľudí. Keď zoberieme do úvahy, že sa tento hoax šíri práve v piatok v noci, keď je veľa mladých ľudí vonku v meste, môže vyvolať panickú hystériu. V tomto prípade existuje bezpochyby podozrenie zo spáchania trestného činu šírenia poplašnej správy, za čo hrozí trest za mrežami vo výmere až na dva roky," napísali v noci z piatka na sobotu administrátori FB stránky Polície Slovenskej republiky.

​"Ďakujeme tým z vás, ktorí nás na tieto správy upozornili. Ako môžete vidieť, majú veľa podôb. Naši fanúšikovia sa k týmto správam dostali sprostredkovane. Preto naďalej pátrame po osobe, ktorá tieto správy napísala a publikovala ako prvá. Ak o tejto osobe viete, volajte na číslo 158 alebo nám píšte tu do súkromnej správy na Facebooku. Touto osobou sa budeme intenzívne zaoberať, tu naozaj končí každá sranda. Svoju zodpovednosť si musia uvedomiť aj tí, ktorí takéto správy zdieľajú. Možno nechtiac, ale predsa sa stávajú súčasťou reťazca, ktorý vyvoláva paniku a môže mať fatálne následky," tvrdia policajti, ktorí do statusu pridali aj presné znenie Trestného zákona o šírení poplašnej správy. 

Pravdou je, že v Bratislave sa našli na jeseň už tri mŕtve ženy, ale prvá ešte v septembri, kedy išlo o 52-ročnú pani, ktorá mala byť znásilnená a následne zabitá. Druhou bol masívne medializovaný prípad 34-ročnej Violy Macáková, ktorú objavili v nákladnom prístave 11. novembra a známa učiteľka angličtiny podľahla ťažkým zraneniam cestou do nemocnice, pričom o jej smrti polícia informovala verejnosť až 18. 11., čo tiež vyvolalo určité pochybnosti. A o náleze ďalšieho tela nebohej 28-ročnej ženy na Trnávke sa novinári dozvedeli tento týždeň na tlačovke od riaditeľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave. V prípade jej úmrtia však policajti hneď na začiatku vylúčili akékoľvek cudzie zavinenie ako aj spojitosť s vraždou Violy.

​Možno by šíreniu fám zabránilo, kebyže polícia jasne pomenuje príčiny smrti u tejto mladej ženy, aby vyvrátila obavy verejnosti z toho, že v hlavnom meste vyčíňa nejaký sériový vrah, čo však je samozrejme možné až potom ako prebehne pitva. Polícia aj v tomto prípade začala trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia, hoci najpravdepodobnejšie išlo o samovraždu. K pokoju obyvateľov Bratislavy neprispela ani správa o nezvestnom mladom študentovi, ktorý si išiel zabehať so spolužiakmi k Dunaju, ale počas behu záhadne zmizol. Písali sme o ňom tu: 

Do diskusie na policajnom facebooku sa zapojila aj jedna zo slečien, ktorá takisto zdieľala správu o náleze tela tretej mŕtvej ženy a napísala, že jej motiváciou nebolo šíriť paniku, ale urobila tak preto, že aj ona má pud sebazáchovy a skrátka sa bojí. Pani Eva zase tvrdí: "Pokiaľ polícia nechytí Violinho vraha, tak pochybnosti, obavy a strach medzi ľuďmi stále budú..."

​​(ars)

Páčil sa vám článok?