Mestská polícia bude v centre razantnejšia

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na okresnej stanici mestskej polície Bratislava - Staré Mesto došlo prednedávnom k výmene na najvyššom poste. Nového veliteľa Jozefa HITKU sme sa spýtali, s akými predsavzatiami prišiel do Starého Mesta.

- Chcel by som, aby v Starom Meste boli s činnosťou mestskej polície v prvom rade spokojní občania, mestská časť a magistrát. Hneď po mojom nástupe som všetkých podriadených požiadal, aby sa správali tak, aby sme ľuďom nedali dôvod na sťažnosti. Na druhej strane však budeme razantnejšie postupovať pri presadzovaní zákonov a verejného poriadku.

Staré Mesto je v mnohom špecifickou mestskou časťou, kde sa najvypuklejšie prejavuje napríklad problém s parkovaním alebo pouličným žobráctvom. Ako chcete riešiť tento stav?

- Priority mestskej polície aj mestskej časti sú v tomto smere jednotné. Urobíme všetko pre to, aj napriek zníženiu stavu pracovníkov, aby sme eliminovali javy, ktoré prekážajú obyvateľom a návštevníkom Starého Mesta. Príkladom je vypratanie bezdomovcov z hradného vrchu pred dvoma týždňami. Postupne by sme chceli zo stredu mesta vytlačiť také javy, ako je obťažovanie ľudí žobrákmi alebo bezdomovcami, aby sa centrum stalo slušnejším, útulnejším a pokojnejším pre všetkých, ktorí v ňom budú tráviť svoj voľný čas.

Problémom centra mesta sú aj vreckové krádeže napríklad na frekventovaných zastávkach autobusov...

- V tomto prípade nám pomohol kamerový systém, vďaka ktorému sa v centre mesta podarilo obmedziť ich výskyt. Na tie najfrekventovanejšie miesta krádeží, ako je napríklad zastávka pod Novým mostom, posielame hliadky, aspoň v čase špičky, aby prítomnosť mestských policajtov odradila zlodejov. Cestujúci by tu mali hliadku vídať, najmä v čase popoludňajšej špičky, oveľa častejšie ako doteraz.

Mestskej polícii sa vyčíta aj niekedy zbytočné šikanovanie vodičov, pričom v oveľa závažnejších prípadoch polícia nezasiahne.

- Naše právne normy poznajú pojem väčšej či menšej spoločenskej nebezpečnosti. Chcel by som, aby z toho vychádzali aj príslušníci mestskej polície pri posudzovaní priestupkov a aby ich aj primerane sankcionovali. Vždy však budú musieť pracovať len v medziach zákona.

Zhováral sa Milan Šeršík


NÁŠ ROZHOVOR
Páčil sa vám článok?