Na Jiráskovej ulici sa rozložili asociáli

14.10.2013
0
Na jiráskovej ulici sa rozložili asociáli - bezdomovec_travnik
Páčil sa vám článok?

Na trávnatej ploche pod stromami na Jiráskovej ulici oproti reštaurácii Alfa a vedľa neďalekého skateboardového parku si urobili bezdomovci svoju „klubovňu“. Cez deň spia, popíjajú, kričia po sebe a nemajú problém vykonávať hneď vedľa seba aj sociálne potreby. Petržalčania sú pohoršení, mestská časť nemá veľa možností, ako situáciu riešiť.

Zarážajúce je, že podľa zistení pracovníkov mestskej časti z odboru sociálnych vecí, ktorí monitorujú miesta, kde sa takýto ľudia združujú, že väčšina z týchto „bezdomovcov“ sú obyvatelia z okolitých bytoviek. „Na základe našej detekcie sa tam zdržuje len jeden bezdomovec,“ uviedla hovorkyňa Petržalky Michaela Platznerová, podľa ktorej túto lokalitu obyvatelia často nahlasujú ako problematickú.

Keď sme sa na mieste boli pozrieť, počas popoludnia sa pod stromami nachádzali tri osoby s niekoľkými taškami a kuframi vecí. Dvaja sa striedali v pití z jednej fľašky, tretí ležal na zemi. Boli sme svedkami aj toho, ako si jeden popíjajúci uľavil hneď pri vedľajšom strome.

Ak niekto poruší všeobecné záväzné nariadenie mestskej časti v súvislosti s dodržiavaním čistoty a poriadku, zasiahnuť môže polícia. Tá však v prevažnej miere ľudí iba napomenie a udelenie finančných pokút je v takýchto prípadoch len zriedkavé. „Po odchode policajtov sa títo občania zvyčajne vrátia na to isté miesto a celý proces môže začať odznova,“ uviedla Platznerová.

Petržalčania môžu porušovania čistoty a poriadku hlásiť priamo mestskej polícii na čísle 159 alebo na okrskovej stanici polície v Petržalke na čísle 02/6252 5331.

Mestská časť poskytuje ľuďom bez domova sociálne poradenstvo. Ak majú v Petržalke trvalý pobyt, pomáha im vybaviť si osobné doklady, prípadne im poskytne sociálnu výpomoc. Väčšina bezdomovcov však túto pomoc stále odmieta.

(mch)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?