Bezpečnostná situácia sa vraj zlepšuje

17.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Bezpečnostná situácia v Bratislave sa v posledných rokoch zlepšuje. Uviedol to zástupca riaditeľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave major Ľudovít Mihál.

V roku 2000 bol počet trestných činov o viac ako tisíc prípadov nižší ako v predchádzajúcom roku. Za štyri mesiace tohto roka bol celkový počet trestných činov o 1515 nižší ako v rovnakom období minulého roku. Objasnenosť trestných činov sa zvýšila na vyše päť percent, takže v súčasnosti bratislavskí policajti objasňujú viac ako tretinu všetkých prípadov trestných činov (33,5 percenta).

Od začiatku tohto roka do konca apríla sa v Bratislave stalo desať vrážd, z ktorých kriminalisti sedem objasnili. Z 99 registrovaných lúpeží objasnili 48. Veľkým problémom ostáva majetková kriminalita, najmä krádeže - od začiatku roka bratislavská polícia registruje 3787 takýchto prípadov.

Hlavným problémom ostávajú krádeže motorových vozidiel. Za prvé štyri mesiace roku 2000 ich bolo 904, v rovnakom období tohto roka 639, t. j. o 335 menej ako v rovnakom období predchádzajúceho roku. Objasnenosť krádeží motorových vozidiel v Bratislave dosiahla 4,9 percenta. Podľa Ľ. Mihála napríklad v Prahe objasnili v prvom štvrťroku tohto roka len 4,2 percenta krádeží motorových vozidiel, v Budapešti 3,4 percenta a vo Varšave dokonca len 1,2 percenta. Naproti tomu v Mníchove objasnili v tom istom období až 43,4 percenta krádeží áut. Tieto rozdiely sú spôsobené aj tým, že v Nemecku používajú inú metodiku a za objasnený považujú aj prípad, keď síce nenájdu páchateľa, ale nájdu odcudzené motorové vozidlo.

V Bratislave bolo v prvom štvrťroku tohto roka nájdených 66 ukradnutých vozidiel. Ak by boli zahrnuté v štatistike, celkové percento objasnenosti by bolo vyššie.

(ver)

Páčil sa vám článok?