Najčastejšia príčina požiarov je neopatrnosť

11.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

V roku 2000 vzniklo v prírode na Slovensku 932 požiarov so škodou 386 851 600 korún, pri ktorých zomreli 7 a zranili sa 6 ľudia. V porovnaní s rokom 1999, keď vzniklo 532 požiarov so škodou 6 527 800 Sk, je to veľký nárast.

Najčastejšou príčinou vzniku požiarov v prírode je nedbanlivosť a neopatrnosť pri používaní otvoreného ohňa. Ide najmä o spaľovanie tuhého domového odpadu po jarnom upratovaní, o zakladanie ohňov v prírode, neopatrnosť fajčiarov (odhodenie nedopalku z cigarety), atď. Takýmto konaním porušujú zákon o požiarnej ochrane, kde je stanovené, že fyzické ani právnické osoby nesmú vypaľovať porasty a zakladať oheň na miestach, kde by sa mohol rozšíriť. Za jeho porušenie im hrozí pokuta vo výške až 5000 (fyzické osoby), resp. 250 000 (právnické osoby) korún.

Právnické osoby môžu spaľovať horľavé látky na voľnom priestranstve len výnimočne, a to s písomným súhlasom príslušného Okresného úradu, odboru požiarnej ochrany, ktorý môže na túto činnosť určiť podmienky. Fyzické osoby môžu odpad spaľovať len pod dohľadom a za podmienok keď nemôže dôjsť k rozšíreniu ohňa.

V tejto súvislosti by sa malo zintenzívniť aj pôsobenie obcí využitím dostupných možností a apelovaním na občanov, aby svojím správaním neohrozili seba, svoj majetok, okolie, prírodu a nespôsobovali častokrát nenahraditeľné straty.

Helena Kurucová, náčelníčka odboru PO OÚ Bratislava 1

Páčil sa vám článok?