V Bratislave bude od leta menej policajtov

11.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Od 1. júla tohto roka sa počet príslušníkov Mestskej polície výrazne zníži. Zo súčasných 312 zostane v službe len 234 mestských policajtov. Oznámil to.

Ako sa vyjadril náčelník bratislavskej Mestskej polície Pavel Sedlák, Bratislava by v skutočnosti objektívne potrebovala päťkrát toľko mestských policajtov, než ich je v súčasnosti. Keďže mestské zastupiteľstvo zaviazalo primátora, aby mesto v tomto roku hospodárilo s vyrovnaným rozpočtom, bolo potrebné prikročiť k spomenutým opatreniam. Tie našli svoj odraz aj v tom, že zatiaľ čo v roku 2000 mala mestská polícia na svoju prevádzku 81 miliónov korún, v tomto roku je to už iba 64 miliónov.

V súvislosti s tým už bola vypracovaná nová organizačná štruktúra mestskej polície, ktorou sa po prerokovaní na operatívnej porade u primátora Jozefa Moravčíka bude zaoberať mestské zastupiteľstvo. Ráta sa nielen so znížením počtu staníc mestskej polície, ale aj s poklesom počtu pracovníkov na Veliteľstve mestskej polície zo súčasných 50 na 35.

Súčasťou úsporných opatrená je napríklad aj zlúčenie jazdných policajtov s kynológmi atď. Sedlák v tejto súvislosti upozornil, že požiadavky starostov jednotlivých častí vo vzťahu k mestskej polícii už nebude možné realizovať tak, ako by si to predstavovali, resp. ako to bolo doteraz.

Plánované zníženie počtu mestských policajtov v prvom rade postihne problémových príslušníkov a tých, ktorí si nezačali dopĺňať požadované vzdelanie. Prinesie aj požiadavku na zvýšenie výkonu každého jednotlivca o najmenej 30 percent. Tí, ktorí nebudú schopní vyrovnať sa so zvýšenou záťažou, sa môžu ocitnúť v situácii, že sa s nimi v radoch mestskej polície ďalej nebude môcť rátať.

(lau)

Páčil sa vám článok?