Viac trestných činov spáchali aj objasnili

11.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Správa o stave kriminality v Petržalke za rok 2000 hovorí, že v rámci bratislavských okresov sa z hľadiska množstva spáchanej trestnej činnosti a objasnenosti zaraďuje Petržalka na tretie miesto.

V Petržalke minulý rok spáchali 3633 trestných činov, z čoho polícia 1088 objasnila. Oproti roku 1999 bolo celkovo spáchaných viac trestných činov, ale viac ich bolo aj objasnených. Poklesli trestné činy násilnej povahy, lúpeže, rasovo motivované činy, menej bolo znásilnení či krádeží motorových vozidiel.

Viac však bolo trestných činov majetkovej povahy, vrážd a trestných činov pohlavného zneužívania. Objasnenosť vzrástla najmä v oblasti násilnej kriminality i mravnostnej kriminality. Klesla však objasnenosť v oblasti majetkovej kriminality, napriek viacerým opatreniam, vrátane skvalitnenia súčinnosti s okresným úradom vyšetrovania a prokuratúrou.

V rámci uličnej kriminality bolo spáchaných menej činov, pričom sa podarilo viac objasniť. Najviac tejto trestnej činnosti páchajú nezamestnaní, nárast bol však oproti roku 1999 aj v kategórii recidivistov.

V roku 2000 sa v Petržalke stalo 1725 dopravných nehôd, z toho 4 s následkom usmrtenia, s celkovou hmotnou škodou takmer 83 miliónov korún. Najrizikovejšou z pohľadu nehodovosti bola v uplynulom roku križovatka Viedenská - Einsteinova, ďalej Pajštúnska - Jiráskova a tretia v poradí bola Rusovská - Nám. hraničiarov. Najviac dopravných nehôd sa stalo na komunikáciách Panónska cesta, Einsteinova a Dolnozemská.

(mp)

Páčil sa vám článok?