Ďalší požiar chemikálií nemožno vylúčiť

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Dobrovoľní a profesionálni hasiči z Bratislavy a okolia v nedeľu 18. júna zvládli v podstate bez problémov a vedľajších dôsledkov komplikovaný požiar nebezpečných chemikálií v bývalom Matadore, hrozbu reprízy ale neodstránili.

Zhodou okolností presne pred desiatimi rokmi, v roku 1996, takmer na tom istom mieste horel takmer rovnaký materiál. Ako sa podarilo Bratislavským novinám zistiť, pri požiaroch chemikálií určených na likvidáciu alebo recykláciu nie je možné presne určiť, čo horí a teda ani to, aké môžu byť splodiny takého požiaru. Evidenčné listy skladovaných chemikálií sa robia podľa vyhlášky, z ktorej nevyplýva povinnosť takej registrácie, ktorá by umožnila stanoviť presné zloženie - napríklad pod označením chlórové riedidlá sa môže skrývať všeličo.

Aj preto hasiči a záchranári postupovali v prvých chvíľach likvidácie požiaru chemického a gumárenského odpadu v sklade spoločnosti Detox podľa najprísnejších bezpečnostných kritérií. A aj keď už začala mobilná jednotka civilnej ochrany priebežne analyzovať zloženie spalín, bol veľký rozdiel v ich koncentrácii pri ohniskách a v okolí. Nikto však nepovedal, či naozaj unikali do ovzdušia kyanidy, o ktorých informovali elektronické médiá.

Podobný scenár ako uplynulú nedeľu môžeme preto očakávať pri každom požiari chemických skladov, ktorých počet v Bratislave nie sú schopní okamžite určiť ani hasiči či civilná ochrana. Ako nám však povedala riaditeľka oddelenia požiarnej prevencie bratislavského krajského hasičského a záchranného zboru Anna Olbřímková, pri kontrolách v týchto skladoch sa spravidla vždy nejaký nedostatok nájde, aj keď nie technický, tak aspoň pokiaľ ide o administratívu či evidenciu - a to môže byť, ako ukázal aj nedeľný požiar v Petržalke, kľúčové. Nedostatky vraj pretrvávajú najmä v malých firmách, vo veľkých sa technici zväčša učia, čomu prospievajú aj pomerne vysoké sankcie za nedodržiavanie predpisov pri skladovaní nebezpečných chemikálií.

Páčil sa vám článok?