Bezpečnosť na hrádzi je horúci zemiak, s nespratníkmi si polícia nevie dať rady

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Na otázku, kto by sa mal postarať o bezpečnosť na petržalskej hrádzi, vraj nedokázala dať odpoveď ani Generálna prokuratúra, isté však je, že pre nemotorizovanú verejnosť je pohyb po hrádzi každý deň nebezpečnejší.

Hrádza, ktorá má štatút vodohospodárskeho diela, nie je podľa zákona verejnou komunikáciou, a preto na premávku na nej nemôže dohliadať dopravná polícia. Správca tohto diela, Povodie Dunaja, zasa nie je represívnou zložkou, nemá prostriedky na zaistenie bezpečnosti korčuliarov a cyklistov, ani financie na platenie súkromnej bezpečnostnej služby, ktorá by tu vedela udržať poriadok v medziach, ako sa to deje na hrádzi od Čunova po Gabčíkovo.

Náš čitateľ Michal Mráz nás upozorňuje na rastúci počet motorových štvorkoliek a minimotocyklov, ktoré zvyšujú ohrozenie športovcov na beztak úzkej hrádzi. O ich existencii a vyčíňaní však vie rovnako polícia ako správa povodia. Problém je aj v tom, že tieto motorové vozidlá sa pohybujú bez označenia, takže ich nemožno identifikovať. Vzhľadom na svoje manévrovacie schopnosti je problém dolapiť ich policajným autom, a keď sa tak stane, dostanú smiešnu pokutu 10-tisíc korún, čo nie je oveľa viac ako cena chýbajúcej poznávacej značky.

Polícia je údajne na hrádzi bezmocná, námestník riaditeľa Povodia Dunaja Peter Minárik však zastáva názor, že to celkom tak nie je. Podľa neho motorové vozidlá porušujú vjazdom na hrádzu zákon a dopúšťajú sa verejného ohrozenia, čo je už dôvod na zásah. Polícia zasa tvrdí, že motoristov trestať nemôže, ak povedia, že na hrádzu vyšli mimo miesta, kde je tabuľa so zákazom vjazdu, môže ich len vykázať, pohyb na hrádzi neriadi dopravné značenie. P. Minárik zasa uvádza, že na hrádzu majú vjazd len zásobovacie vozidlá určených bufetov v určenom čase, všetky ostatné prípady sú nelegálne.

Zdroj, ktorý si neželá byť menovaný, nás informoval, že tento desaťročný problém už zainteresované strany riešili aj na Generálnej prokuratúre, ale ani tam nenašli odpoveď. V existujúcich zákonoch totiž žiadne riešenie nenachádza pevnú oporu. Vzhľadom na blížiace sa voľby vraj ani nie je možné čakať reakciu legislatívy ešte v tejto sezóne.

Páčil sa vám článok?