Petržalčania sú v ortuťovom ohrození

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

V Petržalke sa v priebehu troch týždňov vyskytli už štyri prípady, keď sa na verejne prístupných miestach, ktoré navštevujú najmä deti, objavila jedovatá ortuť.

Prvý takýto prípad sa stal 7. apríla, keď osem žiakov prišlo do kontaktu s ortuťou na ihrisku pri Základne škole na Nobelovom námestí. Rodičov detí o zdravotnom riziku po kontakte s kovom informovali a odporučili im lekársku prehliadku. Riziko zdravotných problémov nebolo veľké, pretože škodlivé sú najmä výpary ortuti a deti s ňou prišli do kontaktu na otvorenom priestranstve. Ortuť rozptýlenú na 200 štvorcových metroch v areáli ihriska našiel zamestnanec školy večer, hasiči ju odstránili na druhý deň ráno.

V sobotu 22. apríla sa ortuť objavila dokonca na dvoch miestach v Petržalke. Najprv polícia oznámila, že na Zadunajskej ulici za obytným domom bola rozsypaná nezistená látka, u ktorej vzniklo podozrenie, že ide o ortuť.

Hasiči ju zasypali sírou a špeciálnou technikou odstránili. V ten istý deň museli zasahovať opäť, tentoraz na Rovniankovej ulici, kde na boku obytného domu na betónových schodoch bola opäť rozsypaná nezistená látka, pri ktorej vzniklo podozrenie, že ide o ortuť. Na oboch miestach bol i policajný výjazd. Aj v týchto prípadoch odobraté vzorky skúmajú kriminalistickí experti.

Hneď v pondelok 24. apríla sa objavil ďalší prípad. Na Nobelovom námestí na mramorovej dlažbe vedľa základnej školy sa nachádzala nezistená látka, pravdepodobne ortuť. Látka bola rozptýlená na ploche meter krát meter. Na mieste boli dvaja 12-roční chlapci, ktorých previezli na ošetrenie na Kramáre. Podľa ich vyjadrení sa látky nedotýkali.

Vo všetkých prípadoch boli odobraté vzorky, ktoré preskúmajú kriminalistickí experti. Akým spôsobom sa nezistená látka na miesto dostala a odkiaľ pochádza, bude predmetom ďalšieho policajného vyšetrovania. Až to ukáže, akým spôsobom sa ortuť na miesto dostala, odkiaľ pochádza a o aké množstvo išlo, ako aj ďalšie okolnosti prípadu. Vyšetrovateľ už začal trestné stíhanie neznámeho páchateľa pre trestný čin všeobecného ohrozenia. Páchateľovi takéhoto skutku hrozí trest odňatia na štyri až desať rokov.

Páčil sa vám článok?