Bezpečnostné opatrenia sa opäť zopakujú

13.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Za mimoriadnych bezpečnostných opatrení sa 24. októbra v Ústave na výkon väzby v Justičnom paláci začalo verejné zasadnutie senátu Najvyššieho súdu SR vo veci obžalovaného Mikuláša Černáka a spol.

Počas verejného zasadnutia s proklamovaným bossom podsvetia boli uzavreté tri priľahlé ulice - Justičná, Šoltésovej a Chorvátska. Na týchto uliciach nesmeli parkovať nijaké motorové vozidlá. Z Karadžičovej ulice mohli na Chorvátsku prísť len vozidlá označené ako zásobovanie. Polícia obyvateľov dotknutých ulíc vopred upozornila, aby pri sebe nosili osobné doklady. Na uliciach hliadkovali policajti ozbrojení samopalmi a brokovnicami, dianie v okolí Justičného paláca sledoval aj krúžiaci policajný vrtuľník.

Senát Najvyššieho súdu má rozhodnúť o odvolaní Černáka a spol. proti rozsudku Krajského súdu v Banskej Bystrici, ktorý ho 28. januára tohto roku odsúdil za vraždu Poliaka Grzegorza Szymaneka a vydieranie podnikateľov Vladimíra R. a dnes už nebohého Mariána K. na 15 rokov odňatia slobody. Nepodmienečné tresty od dvoch do desiatich rokov krajský súd uložil aj ostatným obžalovaným. Ide o Miloša K., Jána K. a Vasiľa I., ktorí sú podobne ako Černák vo väzbe a Jozefa Š., Andreja A. a manželov Darinu a Pavla K., ktorí sú stíhaní na slobode. Obžalovaných bolo pôvodne deväť, ale Jaromíra Imrišeka v apríli tohto roku zastrelili v Považskej Bystrici.

Keďže Černákov obhajca Daniel Maukš bol práceneschopný (problémy s krvným tlakom), obhajca obžalovaného Vasiľa I. utrpel kuriózny úraz (spadol v kancelárii Najvyššieho súdu a narazil si chrbát) a obhajca obžalovaného Andreja A. ešte nemal naštudovaný spis, konanie verejného zasadnutia nebolo možné. Preto predseda senátu Peter Krajčovič odročil verejné zasadnutie na dni 8. až 10. a 13. až 15. novembra. Možno očakávať, že v týchto dňoch budú v okolí Justičného paláca platiť podobné dopravné obmedzenia a bezpečnostné opatrenia ako 24. októbra.

Trom obžalovaným, vrátane M. Černáka, uplynie 20. decembra maximálna trojročná zákonná lehota väzby. Ak dovtedy súd nerozhodne, budú ich musieť prepustiť na slobodu.

(lau)
Páčil sa vám článok?