Polícia vystríha Bratislavčanov pred vreckármi

17.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

Obchodné domy, nákupné centrá, ale aj dopravné prostriedky či reštaurácie sú najčastejšími miestami, kde úradujú vreckoví zlodeji.

Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave preto zverejnilo niekoľko pravidiel, podľa ktorých by sa mali občania správať, aby sa práve oni nestali obeťami dlhoprstých.

  • Peňaženku nikdy nenechávajte na miestach, odkiaľ sa dá ľahko vytiahnuť (zadné vrecko nohavíc, vrecko kabáta, vrch kabelky)
  • Tašku a ruksaky s peniazmi a dokladmi nenoste na chrbte, kam nevidíte.
  • Počas nakupovania si nedávajte tašku a peňaženku do nákupného vozíka. V tlačenici si držte kabelku tesne pri sebe.
  • V reštauráciach nenechávajte cenné veci v odevoch, ktoré odložíte na vešiak. Nenechávajte bez dozoru veci na stole (mobily, peňaženky...)
  • Nenoste so sebou veľké finančné hotovosti a využívajte radšej bezpečnejší platobný styk (platobnú kartu však noste oddelene od dokladov a peňazí, pri karte nenoste PIN číslo)

Vreckoví zlodeji pozorne sledujú situáciu, všímajú si, kto ako platí, koľko má peňazí v peňaženke, kam si ju po zaplatení odloží, prípadne, či nie je v podnapitom stave. Potom už len čakajú na vhodnú príležitosť, keď sa človek začne s niekým baviť a prestane venovať pozornosť okoliu.

Zlodeji málokedy pracujú jednotlivo, väčšinou ide o skupinky, niekedy je medzi nimi aj dieťa. Konajú rýchlo a nepozorovane, pre šikovného zlodeja je hračkou okradnúť ženu s nákupnými taškami v oboch rukách a s kabelkou prevesenou na pleci. Praktiky sú rôzne. Odrezanie pútka na kabelke či taške, väčšina zlodejov má cez ruku prehodený kabát, aby nebolo vidno, čo s ňou robí. Často rozptyľujú obeť nejakou otázkou, postrčením, vrazením, čo využije ich komplic na krádež.

(brn)

Páčil sa vám článok?