Horí budova pivovaru Stein na Blumentálskej

9.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

Krátko po pol deviatej ráno hlásili hasičom požiar pivovaru Stein na Blumentálskej ulici v Bratislave. Budova je určená na demoláciu.

Na miesto vyslali tri cisternové automobilové striekačky, výškovú techniku, sanitný automobil a vozidlo protiplynovej služby, ktoré vymení zásobníky dýchacích prístrojov zasahujúcich hasičov. Zasahuje 16 príslušníkov, likvidujú požiar izolácie budovy.

Informovala o tom hovorkyňa Hasičského a záchranného útvaru hlavného mesta SR Bratislava Silvia Jančovičová.

AKTUALIZOVANÉ (9.7.2008, 11:15): Požiar budovy Stein na Blumentálskej ulici v Bratislave majú hasiči pod kontrolou, okolité budovy nie sú ohrozené. Potvrdila to hovorkyňa Hasičského a záchranného útvaru hlavného mesta SR Bratislava Silvia Jančovičová.

Ako ďalej uviedla, zasahujúci hasiči sú rozdelení na tri zásahové úseky, dve likvidujú požiar priamo v budove a tretí zvonka z Legionárskej ulice. "Preto sme museli odpojiť trolejové vedenie a uzavrieť jeden jazdný pruh na tejto ulici," konštatovala. Ako uviedol dispečer z Krajského riaditeľstva Hasičského záchranného zboru v Bratislave, horí izolácia obvodovej steny budovy.

Podľa Jančovičovej sa požiar rozšíril z prízemia až na tretie nadzemné podlažie. Hasiči rozoberajú konštrukcie a snažia sa nájsť ložiská požiaru. Ako Jančovičová doplnila, požiar mohol vzniknúť počas demolačných prác, presné príčiny však budú známe až po výsledku

"Zisťujeme príčinu požiaru aj rozsah škôd," uviedla pre Petra Zdeňková zo spoločnosti Orco Prague, a.s., ktorá budovu vlastní. Zdeňková si nemyslí, že by požiar niekto úmyselne založil.

Požiar pivovaru Stein hasičom nahlásili krátko po pol deviatej ráno. Budova je určená na demoláciu. Podľa Janočovičovej zasahuje na mieste 25 hasičov, päť cisternových automobilových striekačiek, jedna sanitka, jeden rebrík a vozidlo protiplynovej služby, ktoré vymení zásobníky dýchacích prístrojov zasahujúcich hasičov.

AKTUALIZOVANÉ (9.7.2008, 12:07): Z dôvodu lokalizácie požiaru v budove Steinu na Blumentálskej ulici je v súčasnosti v okolí Steinu premávka riadená príslušníkmi dopravnej polície. Ulica Legionárska je v úseku od Krížnej ulice po Radlinského ulicu uzatvorená v oboch smeroch. Informovalo o tom Krajské Riaditeľstvo Policajného Zboru Bratislava.

AKTUALIZOVANÉ (9.7.2008, 12:35): Požiar budovy Stein na Blumentálskej ulici v Bratislave stále hasia. Ako povedala hovorkyňa Hasičského a záchranného útvaru hlavného mesta SR Bratislava Silvia Jančovičová, na mieste zasahuje 32 hasičov, požiar podľa nej majú pod kontrolou a ďalej sa nerozširuje.

Na miesto museli volať statika, pretože v horiacej budove sa približne o 11:30 ukázala trhlina. "Statik potvrdil, že nebola narušená statika a nehrozí kolaps, takže hasiči požiar ďalej likvidujú," konštatovala. Jančovičová doplnila, že presné príčiny a ohniská požiaru budú známe až po vyšetrovaní.

Požiar hasičom nahlásili krátko po pol deviatej ráno. Budova je určená na demoláciu. Okrem hasičov zasahuje podľa Janočovičovej päť cisternových automobilových striekačiek, jedna sanitka, jeden rebrík a vozidlo protiplynovej služby, ktoré vymení zásobníky dýchacích prístrojov zasahujúcich hasičov.

AKTUALIZOVANÉ (9.7.2008, 15:12): Požiar v budove Stein na Blumentálskej ulici v Bratislave hasia už len na treťom poschodí, potvrdil to dispečer Krajského riaditeľstva Hasičského záchranného zboru v Bratislave. Ako ďalej uviedol, hasenie je prácne a fyzicky náročné, pretože horí izolácia.

"Hasiči musia rozoberať konštrukcie a zalievať ich," konštatoval. Na pomoc zavolali ďalších hasičov z Malaciek, požiar však majú pod kontrolou a nehrozí, že sa rozšíri. Na mieste momentálne zasahuje približne 40 hasičov. Dispečer doplnil, že v lokalite merali koncentráciu škodlivín vo vzduchu a statiku, výsledky sú negatívne.

Pre požiar v pivovare museli odkloniť viaceré trolejbusové aj autobusové spoje, Legionárska ulica bola úplne neprejazdná. Informovala o tom zástupkyňa bratislavskej policajnej hovorkyne Tatiana Kurucová, Legionárska ulica od Krížnej po Radlinskú ulicu je už prejazdná, v opačnom smere je naďalej uzavretá. Kurucová doplnila, že hasiči požiar stále lokalizujú.

"Príčinou lokálneho požiaru v priestoroch pivovaru Stein bolo vznietenie izolácie z lisovanej lepenky pri rozpaľovaní potrubia, ktoré vykonávala firma poverená demontážou nepotrebnej technológie," informovali o tom zástupcovia spoločnosti K+B Slovakia, s.r.o., ktorá robí v budove demontáž. Ako sa v stanovisku ďalej uvádza, nedošlo k žiadnemu ohrozeniu osôb ani majetku, nedošlo ani k úniku žiadnych nebezpečných látok, ani k materiálnym škodám.

AKTUALIZOVANÉ (9.7.2008, 16:48): Požiar budovy Stein na Blumentálskej ulici v Bratislave sa už podarilo uhasiť. Potvrdila to hovorkyňa Hasičského a záchranného útvaru hlavného mesta SR Bratislava Silvia Jančovičová. Jančovičová doplnila, že presné príčiny požiaru budú známe až po výsledku šetrenia. Pri požiari sa nik nezranil. Premávka na Legionárskej ulici je v súčasnosti už v oboch smeroch úplne prejazdná, mestská doprava už premáva podľa grafikonu, potvrdil dispečer Dopravného podniku Bratislava.

Požiar pivovaru Stein hasičom nahlásili krátko po 8:30 ráno. Budova je určená na demoláciu. Keďže horela izolácia obvodovej steny budovy, hasenie bolo pre hasičov pracné a fyzicky náročné. Museli totiž konštrukcie rozoberať a zalievať ich.

Príčinou lokálneho požiaru v priestoroch pivovaru Stein bolo podľa zástupcov spoločnosti K+B Slovakia, s.r.o., ktorá robí v budove demontáž, vznietenie izolácie z lisovanej lepenky pri rozoberaní potrubia. Ako tiež uviedli, nedošlo k žiadnemu ohrozeniu osôb ani majetku, nedošlo ani k úniku žiadnych nebezpečných látok. Podľa nich požiar nespôsobil materiálne škody.

Hovorkyňa hasičov Janočovičová upresnila, že na mieste zasahovalo 41 hasičov, z toho deviati z Malaciek, sedem cisternových automobilových striekačiek, jedna sanitka, jeden rebrík a vozidlo protiplynovej služby, ktoré menilo zásobníky dýchacích prístrojov. Zasahujúci hasiči boli rozdelení na tri zásahové úseky, dve likvidovali požiar priamo v budove a tretí zvonka z Legionárskej ulice. Preto boli viaceré trolejbusové aj autobusové spoje odklonené, Legionárska ulica bola úplne neprejazdná.

(sita, banoviny)

Páčil sa vám článok?