V centre Bratislavy kontrolovali psičkárov

18.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Počas práve skončenej trojmesačnej kontroly v centre Bratislavy mestskí policajti priamo na mieste uložili ôsmim Bratislavčanom blokovú pokutu 100 Sk (3,3 eura) za absenciu psej známky. Spolu so zamestnancami úradu v uliciach pristavili 160 psičkárov.

V 33 prípadoch zistili, že psy nie sú prihlásené v Starom Meste, iba ôsmich z nich vedú v zoznamoch iných bratislavských mestských častí alebo okolitých obcí.

Samospráva bratislavského Starého Mesta dala pokutu 1200 Sk (40 eur) chovateľke psa, že ignorovala úradné konanie, na ktoré ju pozvali pre porušovanie nariadenia o držaní psov. Tisíckorunovú (33 eur) poriadkovú pokutu dostal Staromešťan, ktorému doručili predvolanie na úradné konanie a bez ospravedlnenia naň neprišiel.

Kontrolóri sa vybrali do lokalít, v ktorých sa Staromešťania najčastejšie sťažujú na správanie chovateľov. Previerka sa zamerala na evidenciu psov a či ich páni majú pri sebe pomôcku na upratanie psích výkalov. Výborne dopadla druhá časť kontroly – všetci chovatelia boli pripravení na to, že sa ich miláčik vyprázdni.

Horšie to bolo s evidenčnými známkami, keď mnohí psičkári vyšli na verejné priestranstvo bez nich. Štyria chovatelia prihlásili svojich psov bezprostredne po kontrole. Ďalším 27 poslali z referátu verejného poriadku a čistoty pozvánku na úradné konanie. "Výsledok na seba nenechal dlho čakať, väčšina psov už má pripnutú evidenčnú známku na obojku," uviedla pre TASR staromestská hovorkyňa Alena Kopřivová.

Staré Mesto eviduje okolo 2000 psov. Od marca do dnešného dňa sa zoznam držaných psov v mestskej časti rozrástol o 40. Je pravdepodobné, že to súvisí s vykonanou kontrolou. Povinnosťou chovateľa je prihlásiť na miestnom úrade svojho psa už ako štvormesačného. Viacerí sa mylne domnievajú, že tak majú spraviť, až keď má psík pol roka. "Vtedy im však vzniká povinnosť zaplatiť za zvieratko miestnu daň," dodala Kopřivová.

(tasr)

Páčil sa vám článok?