Zvýšenie počtu policajtov je ambiciózne

11.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

O hlavných dôvodoch náboru zamestnancov - policajtov, ale aj o podmienkach prijatia nového mestského policajta sme sa pozhovárali s náčelníčkou Mestskej polície v Bratislave Zuzanou ZAJACOVOU.

- Naše mesto potrebuje zvýšiť počty mestských policajtov. V Bratislave sa citlivým faktorom stáva vplyv euroregiónu na všetky oblasti spoločenského, politického, kultúrneho, obchodného, športového a tiež turistického diania. Je známy rast počtu priestupkov, správnych deliktov a uličnej kriminality. Dominujúcim javom sú priestupky na verejnosti - proti verejnému poriadku, čistote, občianskemu spolunažívaniu a v neposlednom rade i v tzv. statickej doprave.

Čo musí uchádzač splniť, aby v konečnom dôsledku dostal uniformu?

- Okrem zákonných podmienok musí úspešne absolvovať výberové konanie. Pozostáva z testu, rozhovoru pred komisiu a psychodiagnostického vyšetrenia. Ak je v tomto úspešný a nespĺňa odbornú spôsobilosť, je zaradený do odbornej prípravy - tzv. „malej policajnej školy“. Tento kurz trvá 420 hodín. Príprava sa končí skúškou pred komisiou, ktorú určí ministerstvo vnútra. Potom môže byť zamestnanec zaradený do priameho výkonu služby príslušníka mestskej polície.

Aké sociálne výhody pre policajtov oproti minulosti pribudnú?

- V minulosti príslušníci mestskej polície nemali žiadne mimoriadne výhody. Nový sociálny systém sme spustili od 1. apríla a sú v ňom aj mzdové zvýhodnenia. Ide napr. o hodnostný, rizikový či jazykový príplatok, ale aj príplatok za vedenie a starostlivosť o služobné auto. Veľmi zaujímavým je náborový príspevok, aktivačný príspevok či trinásty plat. Reálne zvýšenie mzdy mestského policajta je v rozpätí od 1000 do 2500 Sk podľa dĺžky pracovného pomeru.

Koľko mestských policajtov chcete prijať a koľko uchádzačov sa zatiaľ prihlásilo?

- Mesto by potrebovalo 500 mestských policajtov. Do 6. júna prejavilo záujem 28 občanov. Pochádzajú prevažne z Bratislavského kraja, niektorí sú z Trenčianskeho kraja, ale prihlásili sa aj z východoslovenského regiónu. Projekt sme spustili začiatkom júna.

Zhováral sa Robert Lattacher
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?