Polícia vyzýva k opatrnosti pri výbere z bankomatov

30.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavskí policajti zaznamenali v predchádzajúcom období pokusy o podvody v bankomatoch prostredníctvom kopírovania kariet.

Polícia upozorňuje občanov, aby boli pri výbere peňazí z bankomatu obozretní. Odporúča prekryť rukou klávesnicu na bankomate pri zadávaní PIN kódu či zadať ho viacerými prstami.

Napadnutý bankomat sa nedá na prvý pohľad rozoznať, ale pri pozornejšom skúmaní môže prístroje podvodníkov odhaliť každý. Na niektorých bankomatoch boli nenápadne nalepené čítacie zariadenia pri štrbine, kde sa vkladá karta. Klávesnicu bankomatu zároveň sledovala malá kamera, ktorá zaznamenala prsty ľudí, keď zadávali PIN kód.

Páchateľom ide o to, aby mali informácie z magnetického pásiku a PIN kód. Skopírovaná karta je perfektný klon originálu a človek ani netuší, že niekto má kópiu jeho karty. Páchatelia skopírované elektronické údaje platobných kariet následne prekopírujú na plastiky kariet, čím si neoprávnene vyrobia platobné karty a potom si "privyrábajú" výbermi z cudzích účtov za pomoci takto sfalšovaných platobných kariet. Akékoľvek podozrenie o takýchto bankomatoch môžu občania oznámiť na linku 158.

Informovalo o tom bratislavské Krajské riaditeľstvo Policajného zboru.

(tasr)

Páčil sa vám článok?