Mestská polícia chce získať nové tváre

21.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská polícia spúšťa náborovú kampaň, ktorou chce do svojich radov získať odborne pripravených, kvalifikovaných, operatívnych a zodpovedných ľudí. Na stredajšej tlačovej besede to povedala náčelníčka Mestskej polície Zuzana Zajacová.

O prácu u polície sa môžu zaujímať aj ženy. Motivácii nových uchádzačov má pomôcť aj sociálny program a lepšie finančné ohodnotenie. Novinkou sú rôzne finančné príplatky či benefity. Ako Zajacová doplnila, nástupný plat mladého policajta sa pohybuje okolo 12- až 14-tisíc korún.

Na náborovú kampaň je podľa vedúceho oddelenia komunikácie a marketingu bratislavského magistrátu Milana Vajdu vyčlenených z rozpočtu hlavného mesta 200-tisíc korún. Peniaze použijú na reklamu v periodikách, či na spoty predovšetkým v regionálnych televíziách, informácie o nábore budú uverejnené aj na internetových stránkach hlavného mesta a mestskej polície. Kampaň bude trvať minimálne štyri týždne.

Pre stabilizáciu personálu Mestskej polície (MsP) a jeho postupné skvalitnenie a doplnenie zaviedlo vedenie hlavného mesta napríklad 13. plat v kalendárnom roku či náborový príspevok pre novoprijatých príslušníkov. Zamestnanci mestskej polície môžu získať aj hodnostné príplatky, ktoré sú podľa Zajacovej viazané na výkon funkcie.

"Máme dvanásť hodností. Rozpätie príplatku sa môže pohybovať od 650 do 1 750 korún," spresnila. Za nočné služby môžu získať 800 korún, rizikový príplatok je 200 korún, okrskári majú za svoju prácu príplatok 500 korún, ďalších 200 korún môžu dostať za vedenie služobného motorového vozidla, rovnakú sumu aj za jazykové znalosti.

Príslušníci MsP po piatich rokoch môžu získať aj vernostný príplatok od troch do dvanásťtisíc korún. Vďaka aktivačnému príplatku si môžu zamestnanci doplniť vysokoškolské vzdelanie. Príslušníkom MsP, ktorí dochádzajú za prácou do hlavného mesta, môžu byť pridelené obecné byty, prípadne ubytovne. Zamestnanci môžu tiež získať príspevok do päťtisíc korún na "regeneráciu pracovných síl," teda na pobyty v kúpeľných či rekreačných zariadeniach, sú preventívne očkovaní, môžu využívať posilňovne či fitnes centrá. Námestník primátora Tomáš Korček dodal, že sa zaoberajú aj tým, aby zamestnanci MsP dostávali príplatok na ubytovanie.

Adepti do radov mestskej polície absolvujú podľa Zajacovej najskôr písomné testy, potom postúpia na ústny pohovor pred päťčlennú komisiu. Najnáročnejšie a zároveň najdôležitejšie je psychodiagnostické vyšetrenie. "Pohovor s psychológom je veľmi dôležitý aj preto, lebo noví adepti budú pracovať so služobnými zbraňami," vysvetlila.

Potom ich čaká zdravotné vyšetrenie a dvaapolmesačný kurz, na ktorom na odborne pripravujú, študujú kriminalitu, psychológiu, preverujú streľbu a fyzickú zdatnosť. Nakoniec musia prejsť písomným testom, kde podľa náčelníčky nastáva ďalšia selekcia. Zajacová dodala, že v tomto roku prejavilo záujem o prácu v mestskej polícii 43 uchádzačov. Z nich bolo 33 pozvaných na prijímacie konanie, zúčastnilo sa na ňom 20 uchádzačov a 16 prijali.

(sita)

Páčil sa vám článok?